Isabella Löwengrip.
1 av 7
Isabella Löwengrip. - Foto: Lars Pehrson
2 av 7
- Foto: Privat
3 av 7
- Foto: Privat
4 av 7
- Foto: Privat
5 av 7
- Foto: Privat
Daniel Paris.
6 av 7
Daniel Paris.
7 av 7
- Foto: Privat

6 bloggares tips – så hanterar du näthatet

Hur hanterar man att hot och hat blir en del av ens vardag? Sex kända bloggare ger sina bästa tips kring näthat.


När du loggar in på din blogg, dittinstagramkonto eller på Twitter så lyser det mot dig. Pratbubblanmed 14 olästa kommentarer.

Du klickar och det suger till i magen.Och där är dem. Hoten, haten och svordomarna.

Polisanmälan och stämningar är medel som kan användas, men för många mer eller mindre offentliga personer fortsätter hatet att komma.

Det blir en del av vardagen, säger många, men vänjer man signågonsin?

Vi har frågat sex stycken bloggare om hur de hanterar näthat. Härär deras bästa tips.

MichaelaLarsson, bloggar på Hejblekk.se:

– Mitt bästa tips är att använda blockfunktionen oftare. Om man bloggar på till exempel Wordpress så har man möjlighet att blockera ord, mejladresser och IP-nummer. Jag har blockat ord som är kränkande, specifika användarnamn men också många IP-nummer. Det gör att kommentarer som innehåller något av detta hamnar direkt i papperskorgen.

– Jag publicerar aldrig personpåhopp eller hot. Ibland väljer jag att publicera elaka kommentarer, eller kommentarer som är för låg nivå på och svarar då på dem med humor.

Daniel“Paris” Afshinnejad,bloggar på finest.se:

– Det absolut viktigaste är att inte bry sig. Även om det låter som klyscha måste man försöka tänka att man är starkare än att lyssna på vad människor skriver anonymt. En person som näthatar mår inte bra och även fast det verkar personligt så är det i allra högsta grad inte det. Det är en person som projicerar sina egna känslor på någon annan människa. Man ska inte låta sig provoceras av det men jag förstår att det är jobbigt, särskilt om man är ung och kanske inte är van vid att få kritik.

HenrikJohansson, bloggare på “Inte rasist, men...”:

– Vi får väldigt mycket näthat. Det mesta som kommer är via mejl och det har vi varken tid eller ork att svara på. Skulle detta prioriteras skulle vi inte hinna göra något annat. De allvarligare hoten som kommer in polisanmäler vi direkt. Det är väldigt viktigt att göra detta för att visa hur allvarligt det är. Polisen måste börja hantera näthat på ett effektivare sätt och genom att anmäla kommer hoten med i statistiken. Så anmäl!

FannyÅström, bloggar på arsinoe.se:

– Att ta bort allt och blocka de inlägg som är oseriösa eller direkt hotande. Jag vill att kommentarsfältet på min blogg ska vara en frizon för serösa kommentatorer att dela med sig av sina berättelser och perspektiv. Jag skriver mycket om relationer och tonen bland de som kommenterar ska kännas trygg och syftet är inte att skapa en feministisk debatt.

IsabellaLöwengrip, bloggar på Blondinbella.se:

– Mitt bästa tips är att bestämma sig för att inte ta åt sig. Att förstå sitt eget värde och inse att de människor som sitter och sprider hat inte mår bra själva. Det är alltid lättare att sprida hat än att sprida glädje. Man får också komma ihåg att det inte är en rättighet att sprida elaka kommentarer, ta bort de som du inte är schyssta!

EmmaSundh, bloggar på emmasvintage.se:

– Jag pratar med andra bloggare för att ventilera och hitta sätt att distansiera mig. Sedan har det hjälpt mig mycket att gå ut i bloggen och skriva att “nu får det vara nog!” Berätta hur kommentarerna sårar mig och att jag är en människa med känslor. Jag tror många glömmer bort att man är människa och inte bara en offentlig internet-person.

--

Nyheter24 sätter ner foten – stoppa näthatet

Tillsammans med Statens medieråd driver Nyheter24 en kampanj mot näthatet.

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

Så många toppolitiker har näthatats

7 saker du som använder internet måste känna till

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet

Så jobbar polisen mot näthatet

I huvudet på "trollet"

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"

Näthataren var bara en vanlig tonåring

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!