Måndag 20 Sep
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Så skiljer sig näthat mellan killar och tjejer

Näthat skiljer sig mycket beroende på kön.
1 av 4
Näthat skiljer sig mycket beroende på kön. Foto: TT Bild
Det framkommer i Brås nya rapport.
2 av 4
Det framkommer i Brås nya rapport. Foto: TT Bild
Killar blir oftare hotade.
3 av 4
Killar blir oftare hotade. Foto: TT Bild
Tjejer råkar oftare ut för bildläckor och ofredande.
4 av 4
Tjejer råkar oftare ut för bildläckor och ofredande. Foto: TT Bild

Brottsförebyggande rådets rapport om näthat har tydliggjort

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För att öka kunskapen om brott på nätet så inledde Brottsförebyggande rådet, Brå, år 2013 en utredning på uppdrag av regeringen. Målet var bland annat att gå igenom ett urval av polisanmälningar, definiera strukturer och se över hur ärendena hanterats i rättsprocessen.

Bildkälla: TT

Nu är utredningen klar och rapporten skriven. Frida Andersson från Brå är en av personerna som arbetat med utredningen, och den viktigaste slutsatsen hon drar berör vilka som kränks på nätet och hur kränkningarna ser ut.

– Det finns en större variation sett till vilka det drabbar och hur hoten och kräkningarna ser ut. Variationen är större än vad man tidigare trott och nätkränkningar kan drabba vem som helst, säger Andersson till Nyheter24.

Att könsskillnaderna är stora är tydligt framträdande.

– Det vanligaste som flickor anmäler är bilder som hängts ut på nätet, ofta med en sexuell anspelning även om det nödvändigtvis inte är lättklädda bilder. Avsändaren vid den typen av anmälningar är ofta anonym, säger Andersson och fortsätter:

– Bland pojkar är det hot som är vanligast, och väldigt ofta är det skolrelaterat.

Bildkälla: TT

Även bland vuxna är könsskillnaderna stora.

– Kvinnor anmäler ofta ofredande via nätet, inte sällan i kombination med att gärningspersonen ofredar kvinnan även utanför nätet. Bland män handlar det oftast om att de hängs ut i olika forum, där det skrivs att de har en kriminell bakgrund.

Hat och hot på nätet har blivit ett allt större samhällsproblem, utredningar läggs ofta ner, och mörkertalet över hur mycket som inte anmäls är stort. Polis och myndigheter har svårt att hänga med i utvecklingen och ofta framhålls brist på såväl kunskap som resurser.

Frida Andersson tror att den nya rapporten kan förenkla arbetet.

– Man är medveten om att det finns kunskapsbrister på sina håll. De personer som Brå har varit i kontakt med lyfte dels behovet av en ökad it-kompetens generellt och dels behovet av fler it-forensiker för att på ett bättre sätt kunna ta hand om de anmälningar som kommer in, säger Andersson och fortsätter:

– Samtidigt är det viktigt att veta att det kommer in en stor andel anmälningar som polisen av olika anledningar inte kan eller ska utreda, till exempel för att gärningspersonen är under 15 år eller för att det som anmäldes är ett så kallat målsägandebrott vilket innebär att det är målsägande själv som ska väcka åtal och driva den rättsliga processen.

Och från polisens håll är man glada för hjälpen.

– Vi har haft kontakt med polisen och de är glada för siffrorna och att vi har satt vissa faktum på pränt.

Läs även de här artiklarna från vår No hate-kampanj:

• Krönika: Det får räcka nu – nu sprider vi nätkärlek!

• Här sprider kändisarna kärlek – gör det du med!

• Granskning: det är i princip lönlöst att polisanmäla näthat

• Så jobbar Facebook mot brott och näthat

• Så skiljer sig näthat mellan killar och tjejer

• Polisen: "Därför utreder vi inte näthatet"

• Så många i riksdagen har utsatts för näthat

• Så här arbetar svenska skolor mot näthat

• Så här borde skolor arbeta mot näthatet

• Youtube-stjärnan om näthatet: "Jag fick höra att jag skulle dö"

Kommentera
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe