Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Idol–Cameron kom ut som trans i tv – nu berättar han om kärleken

- 22/10/2016, 15:09
Cameron Jai kom ut som trans när han var med i Idol.
1 av 3

Cameron Jai kom ut som trans när han var med i Idol.

Idol

Han har inte fått så mycket näthat som han trodde att han skulle få.
2 av 3

Han har inte fått så mycket näthat som han trodde att han skulle få.

Privat

I stället har han haft väldigt stöttande fans.
3 av 3

I stället har han haft väldigt stöttande fans.

Idol

Cameron Jai berörde hela Sverige när han kom ut som trans i Idol. Nu berättar han om de positiva reaktionerna han fått.

Det har gått knappt en månad sedan Idol-deltagaren Cameron Jai, 16, gick upp på scenen i kvalfinalen och framförde Macklemores "Can't hold us".

Samtidigt berörde Cameron hela svenska folket när han kom ut som trans.

– Jag har alltid hatat min kropp, berättar han för Nyheter24.

Det var för ungefär två år sedan som Cameron började hänga mycket på bloggforumet Tumblr. Där läste han om könsidentiteter och om att vara trans och icke-binär.

Icke-binär en person, som exempelvis Freja Lindberg som varken identifierar sig som man eller kvinna.

Det var även via Tumblr som Cameron lärde känna andra hbtq-personer som han ofta pratade med genom videochatten Tinychat. Ju mer han läste desto mer gick det upp för Cameron att han inte var en hon, utan en han.

Men egentligen har Cameron tänkt på det hela livet.

– Jag har tänkt på det utan att riktigt veta om det. Det tog ett år av grubblande att komma fram till det. Men nu är jag helt säker, berättar Cameron.

Pressbild: TV4

"Trodde det skulle vara ett helvete"

Det kanske låter mycket enklare än vad det faktiskt var. Länge ignorerade Cameron att han var trans, men till slut gick det inte.

– Jag trodde att det skulle vara ett helvete för mina föräldrar. Jag tänkte "vem skulle vilja ha en transperson som barn?" Jag var väldigt accepterande för andra, men kunde inte acceptera det för mig själv.

I februari tog Cameron till slut steget att komma ut inför sina föräldrar, genom ett mejl han skickade mitt i natten så att hans föräldrar inte skulle läsa det under tiden han var vaken.

Pressbild: TV4

Kom ut inför hela svenska folket

Knappt en månad senare kom dagen som skulle förändra Camerons liv. Han slog upp dörrarna till juryrummet och rörde Fredrik Kempe till tårar med One Direction's "Little things", och kunde stolt gå därifrån med en guldbiljett i handen.

Cameron hade sökt till Idol med sitt gamla namn, men när det blev klart att han gick vidare mejlade familjen produktionen och såg till att han fick delta som Cameron.

När han ett halvår senare skulle kvala gjorde TV4 ett inslag där Cameron själv öppet berättade om att han var trans.

– Jag tänkte att det kanske finns någon annan ung som inte vet om att de är trans, för jag visste ju inte heller om att jag är det. Då tänkte jag att jag kanske kan hjälpa någon. Jag vill bara hjälpa andra, berättar Cameron.

Näthatet rör honom inte i ryggen

Efter att Cameron kom ut förväntade han sig mycket mer näthat än vad han fick. Att vara trans är fortfarande inte socialt accepterat, menar han, men hatet har inte rört honom i ryggen.

– Jag bryr mig inte så mycket om dem. Jag vill hellre få kommentarer om att jag "är en tjej" än att jag "är ful" eller "inte kan sjunga" – för det är vad man tänker på. Men jag är ju säker på mitt eget kön.

Tvärtom har Cameron berörts av alla stöttande fans som har delat med sig av sina egna historier. Många berättar om att Cameron har hjälpt dem inse vem de är. Han hoppas nu kunna hjälpa fler.

– När man blir hackad på för att man är trans visar bara den som hatar att den är transfobisk och dum i huvudet. Man är mycket smartare än den personen, säger Cameron till Nyheter24.

Cameron är den första transpersonen som har varit med i Idol. Strax efter fredagsfinalerna hade dragit igång kom även Hector ut, som gick långt men inte nådde kvalveckan, som trans.

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe