Varje dag drabbas barn och unga av mobbning, trakasserier och kränkingar i skolan, i chattar och i sociala medier.
1 av 5
Varje dag drabbas barn och unga av mobbning, trakasserier och kränkingar i skolan, i chattar och i sociala medier. - Foto: Pressbild / TT Nyhetsbyrån
När man märker att någon råkar illa ut kan det vara svårt att säga ifrån eller prata med en vuxen. Det problemet har appmakaren Tobias Wernius lyft fram.
2 av 5
När man märker att någon råkar illa ut kan det vara svårt att säga ifrån eller prata med en vuxen. Det problemet har appmakaren Tobias Wernius lyft fram. - Foto: Pressbild
I hans app "Speak Up" kan man anonymt anmäla kränkningar och mobbning på sin skola, och sedan låta lärare eller rektor ta del av det.
3 av 5
I hans app "Speak Up" kan man anonymt anmäla kränkningar och mobbning på sin skola, och sedan låta lärare eller rektor ta del av det. - Foto: Pressbild
"Om någon utsätts måste man berätta det för någon. Men det kan vara svårt att prata med sina föräldrar, och man går ju inte direkt och knackar på hos rektorn", säger Tobias Wernius till Nyheter24.
4 av 5
"Om någon utsätts måste man berätta det för någon. Men det kan vara svårt att prata med sina föräldrar, och man går ju inte direkt och knackar på hos rektorn", säger Tobias Wernius till Nyheter24. - Foto: Pressbild
"Då är appen bra om man vill vara anonym. Om man berättar för någon känns det alltid bättre", säger han.
5 av 5
"Då är appen bra om man vill vara anonym. Om man berättar för någon känns det alltid bättre", säger han. - Foto: Pressbild

Expertens tips: Så sätter du dit mobbare när du inte vågar skvallra

Mobbning på nätet är ett stort problem. Tobias Wernius har har skapat en app som gör det lättare att sätta dit mobbare.


Varje dag drabbas barn och unga av mobbning, trakasserier och kränkingar i skolan, i chattar och i sociala medier.

Mer än en fjärdedel av Sveriges tonåringar har upplevt att någon i deras närhet utsatts för hot eller mobbning på nätet, men mörkertalet lär vara stort.

När man märker att någon råkar illa ut kan det vara svårt att säga ifrån eller prata med en vuxen. Det problemet har appmakaren Tobias Wernius lyft fram.

I hans app "Speak Up" kan man anonymt anmäla kränkningar och mobbning på sin skola, och sedan låta lärare eller rektor ta del av det.

– Om någon utsätts måste man berätta det för någon. Men det kan vara svårt att prata med sina föräldrar, och man går ju inte direkt och knackar på hos rektorn. Då är appen bra om man vill vara anonym. Om man berättar för någon känns det alltid bättre, säger Tobias Wernius till Nyheter24.

Tobias WerniusTobias Wernius. Bildkälla: Pressbild

Men det är inte alltid lätt att berätta. Att avgöra var gränsen går kan vara svårt, och i vissa fall kan det till och med vara någon man känner som är elak. Tobias säger att man måste känna efter vad man själv hade tyckt var okej om någon gjort samma sak mot en själv.

Men hur ska man då göra om någon man känner behandlar någon riktigt illa?

– Det är jättesvårt att veta hur man ska göra om det är någon man känner som är mobbaren, och det kan vara jobbigt att säga till. Hittar man inte styrkan att säga ifrån är appen ett bra sätt att berätta det för en vuxen, säger Wernius.

App mot mobbningApp mot mobbning. Bildkälla: Pressbild

Appen Speak Up! för iPhone finns att ladda ner här. Om du har Android finns den här.

/
App
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit kränkt på nätet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.