Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Lina, 25, sätter reglerna för 65 000 personer – så motverkar hon hat

- 26/10/2016, 15:45 -
Lina Taha driver gruppen Honey & the bees.
1 av 3

Lina Taha driver gruppen Honey & the bees.

TT / Privat

Det förekommer hat i gruppen, något administratörerna gör sitt bästa för att stoppa.
2 av 3

Det förekommer hat i gruppen, något administratörerna gör sitt bästa för att stoppa.

TT

Lina försöker själv att sprida en positiv stämning genom att bland annat dela bilder från sitt privatliv.
3 av 3

Lina försöker själv att sprida en positiv stämning genom att bland annat dela bilder från sitt privatliv.

Privat

Det är nästan ett heltidsjobb att moderera en stor grupp. Så här jobbar Lina Taha för att skapa god stämning för 65 000 tjejer.

Hatet tar alldeles för stor plats på nätet. En som dagligen ser det på nära håll är Lina Taha. Hon driver en av Sveriges största Facebookgrupper, Honey & the bees.

I den samlas nästan 65 000 tjejer och tyvärr förekommer elaka kommentarer dagligen.

– Vi blockar fem, sex personer varje dag, säger Lina Taha till Nyheter24.

Att vara admin för en stor grupp är nästan som ett jobb. Lina Taha berättar att i hennes grupp är reglerna hårda. Den som skriver något taskigt blir kickad – ofta utan varning.

De hårda reglerna fyller sin funktion. Lina menar att folk varnar och uppmanar varandra att hålla en schyst ton för att få vara kvar i gruppen.

– Om någon skriver något taskigt hjälper det inte att skriva något värre tillbaka för då blockerar vi båda två. Jag tror det har satt sig hos folk att de måste bete sig för att inte bli blockerade. Det räcker att någon skriver "håll käften" för att folk ska kommentera att de kommer att bli blockerade, säger Lina.

Lina TahaBildkälla: Privat

Men det handlar så klart inte bara om hat. Gruppen bjuder också på mycket kärlek. Den som har blivit blockerad är dessutom oftast välkommen tillbaka om den lovar att skärpa sig och inte sprida mer hat.

Lina Taha brukar själv lägga upp positiva inlägg från sitt liv för att bidra till en härlig stämning.

– Många av de unga tjejerna ser upp till mig. Alla vet att det är jag som driver den här gruppen och jag är personlig. Jag lär känna tjejerna som uppdaterar i gruppen, därför vill jag också att de ska lära känna mig, säger Lina.

Och trots att det kräver tid att moderera en stor grupp är det värt det, tycker hon.

– Det som gör att jag står ut är alla andra tjejer som tackar mig och ser upp till mig. De som kan ha gått från att inte ha några vänner till att skaffa vänner i gruppen. Det är min drivkraft, säger Lina.

Behöver du hjälp att stoppa hat på nätet kan du läsa expertens tips här. Gör som kändisarna – sätt ner foten mot näthatet.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Är du med i någon FB-grupp?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe