Freja, 18, kämpar för transpersoner och ickebinära: "Det är åt helvete"

För hens kamp har hen fått utstå mycket hat – men även hel del nätkrälek. Nu är Freja Lindberg nominerad till "Årets nätängel".


Freja Lindberg, 18, går i gymnasiet och är fotograf i Stockholm. Freja är också en ickebinär transperson. Det innebär att hen varken är man eller kvinna – utan könsneutral. Pronomen för Freja är hen.

Men det här har också lett till att Freja länge har tvingats utså mycket näthat, bland annat eftersom hen hänger mycket på nätet, inte minst på Instagram.

På Frejas tidigare Instagramkonto, där hen la upp många bilder på sig själv, var det riktigt illa.

– Där hade jag en jättestor hat- och hotbild emot mig. Jag fick väldigt ofta mordhot. Folk sökte upp mig och ringde mig mitt i natten. Folk sa att de ska hoppa sönder mitt huvud mot trottoarkanten nästa gång de såg mig, säger hen till Nyheter24.

Freja berättar att klimatet på nätet för transpersoner och ickebinära ibland kan vara fruktansvärt.

– Det är åt helvete. Vi inkluderas inte och vår existens erkänns inte på nätet, precis som överallt i samhället. Vi ges inte utrymme att synas. Då sprids inte heller någon kunskap om oss, och därför fylls det rummet upp med en massa fördomar, säger hen.

Freja LindbergFreja Lindberg. Bildkälla: Instagram

Men Freja jobbar också hårt för att få till en förändring. Bland annat tycker hen att det är viktigt att fler cispersoner, alltså personer vars biologiska kön stämmer med deras sociala och upplevda kön, är med och påverkar.

– Det är därför jag försöker sprida kunskap om hur alla kan vara delaktiga i arbetet. Då skulle det gå mycket snabbare.

Freja berättar att hens tidigare konto på Instagram stängdes ner på grund av att det bröt mot reglerna, som Freja tycker är både sexistiska och transfobiska.

Men när Freja startade ett nytt konto på Instagram efter sommaren har reaktionerna varit annorlunda.

– Hatet har minskat, och jag får väldigt mycket nätkärlek. Jag har väldigt mycket uppbackning från många trans-syskon. Jag samlar jättemycket styrka från alla syskon runt om i Sverige och i världen som jag har runt omkring mig, både på nätet och utanför, säger hen.

Freja LindbergFreja Lindberg. Bildkälla: Instagram

Freja är även nominerad till "Årets nätängel" för att hen kämpar för transpersoners och ickebinäras rätt att synas överallt – inte minst på nätet.

– Det känns som en bra bekräftelse på att jag gör saker som är betydelsefulla och som gör skillnad. Det är en bekräftelse på att förändringsarbetet går åt rätt håll, säger Freja.

/
/
/
Har du upplevt näthat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.