Fredag 7 Okt
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Freja, 18, kämpar för transpersoner och ickebinära: "Det är åt helvete"

Freja Lindberg är en ickebinär transperson. Det innebär att hen varken är man eller kvinna – utan könsneutral.
1 av 4
Freja Lindberg är en ickebinär transperson. Det innebär att hen varken är man eller kvinna – utan könsneutral. Foto: Instagram
Att Freja synts mycket på nätet har lett till att hen länge har tvingats utså mycket näthat.
2 av 4
Att Freja synts mycket på nätet har lett till att hen länge har tvingats utså mycket näthat. Foto: Instagram
På Frejas tidigare Instagramkonto, där hen la upp många bilder på sig själv, var det riktigt illa.
3 av 4
På Frejas tidigare Instagramkonto, där hen la upp många bilder på sig själv, var det riktigt illa. Foto: Instagram
Freja är nu nominerad till "Årets nätängel" för att hen kämpar för transpersoners och ickebinäras rätt att synas överallt – inte minst på nätet.
4 av 4
Freja är nu nominerad till "Årets nätängel" för att hen kämpar för transpersoners och ickebinäras rätt att synas överallt – inte minst på nätet. Foto: Instagram

För hens kamp har hen fått utstå mycket hat – men även hel del nätkrälek. Nu är Freja Lindberg nominerad till "Årets nätängel".

Kommentera (111)
Kopiera länk
Dela

Freja Lindberg, 18, går i gymnasiet och är fotograf i Stockholm. Freja är också en ickebinär transperson. Det innebär att hen varken är man eller kvinna – utan könsneutral. Pronomen för Freja är hen.

Men det här har också lett till att Freja länge har tvingats utså mycket näthat, bland annat eftersom hen hänger mycket på nätet, inte minst på Instagram.

På Frejas tidigare Instagramkonto, där hen la upp många bilder på sig själv, var det riktigt illa.

– Där hade jag en jättestor hat- och hotbild emot mig. Jag fick väldigt ofta mordhot. Folk sökte upp mig och ringde mig mitt i natten. Folk sa att de ska hoppa sönder mitt huvud mot trottoarkanten nästa gång de såg mig, säger hen till Nyheter24.

Freja berättar att klimatet på nätet för transpersoner och ickebinära ibland kan vara fruktansvärt.

– Det är åt helvete. Vi inkluderas inte och vår existens erkänns inte på nätet, precis som överallt i samhället. Vi ges inte utrymme att synas. Då sprids inte heller någon kunskap om oss, och därför fylls det rummet upp med en massa fördomar, säger hen.

Freja LindbergFreja Lindberg. Bildkälla: Instagram

Men Freja jobbar också hårt för att få till en förändring. Bland annat tycker hen att det är viktigt att fler cispersoner, alltså personer vars biologiska kön stämmer med deras sociala och upplevda kön, är med och påverkar.

– Det är därför jag försöker sprida kunskap om hur alla kan vara delaktiga i arbetet. Då skulle det gå mycket snabbare.

Freja berättar att hens tidigare konto på Instagram stängdes ner på grund av att det bröt mot reglerna, som Freja tycker är både sexistiska och transfobiska.

Men när Freja startade ett nytt konto på Instagram efter sommaren har reaktionerna varit annorlunda.

– Hatet har minskat, och jag får väldigt mycket nätkärlek. Jag har väldigt mycket uppbackning från många trans-syskon. Jag samlar jättemycket styrka från alla syskon runt om i Sverige och i världen som jag har runt omkring mig, både på nätet och utanför, säger hen.

Freja LindbergFreja Lindberg. Bildkälla: Instagram

Freja är även nominerad till "Årets nätängel" för att hen kämpar för transpersoners och ickebinäras rätt att synas överallt – inte minst på nätet.

– Det känns som en bra bekräftelse på att jag gör saker som är betydelsefulla och som gör skillnad. Det är en bekräftelse på att förändringsarbetet går åt rätt håll, säger Freja.

Har du upplevt näthat?
Tack för din röst!
Kommentera (111)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.