Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Bakom varje datorskärm finns det en riktig människa – glöm aldrig det

Evah Åberg skriver om näthat.
1 av 3

Evah Åberg skriver om näthat.

Privat

Evah Åberg.
2 av 3

Evah Åberg.

Privat

"Jakten slutar aldrig, det bara fortsätter och personen saknar helt och hållet skydd".
3 av 3

"Jakten slutar aldrig, det bara fortsätter och personen saknar helt och hållet skydd".

Privat

No Hate | 04/11/2016 11:25

Debattören: Vi måste alla ta ansvar för våra egna handlingar och se till att vi inte skadar någon.

”Vadå, det är ju bara internet. Det är bara ord över en dator, det är inte verkligt!”.

Är du en person som tänker så här? Då är den här texten är riktad till dig.

Bakom varje datorskärm finns det en riktig människa. En människa med känslor, tankar och behov.

För den här människan är de där elaka orden lika verkliga som när du säger dem öga mot öga. För den här människan kan de där elaka orden verkligen göra ont. De där elaka orden du nyss skrev kan göra att någon skadar sig själv och inte längre vill leva.

Internet är ingen fantasiplats där det är robotar bakom varje konto. Internet är en plats där vanliga människor hänger oavsett ålder, kön och ursprung. Där ord faktiskt kan såra och skada andra människor. Förr var mobbning något som oftast hände på en specifik plats.

I dag är det något som följer med dig vart du än går, där de där elaka orden kan stanna kvar för alltid och är synliga inför alla. Varje gång det plingar till i mobilen slår hjärtat fortare. Varje gång personen öppnar datorn får personen ångest, för den vet inte vad som kommer finnas där i dag.

Jakten slutar aldrig, det bara fortsätter och personen saknar helt och hållet skydd. Inte ens soffan i sitt älskade hem är en trygg plats längre.

Jag är mycket väl medveten om yttrandefriheten som stödjer väldigt mycket av det vi säger, men även om något är lagligt så innebär det inte att det är moraliskt rätt och att vi inte borde använda vårt sunda förnuft.

Därför ber jag dig att tänka en extra gång innan du skriver något elakt till någon. En dag kan det vara dig eller någon av dina närstående det drabbar. Vi har alla ett ansvar för varandra. Vi måste alla ta ansvar för våra egna handlingar och se till att vi inte skadar någon.

Ta därför en stund och fundera över dessa frågor för varje gång du känner att du vill uttrycka din negativa åsikt om någon/något.

* Måste detta sägas?

* Vad tjänar jag på att säga detta?

* Vad tjänar personen på att jag säger detta?

* Vilka konsekvenser kan det få om jag säger detta?

* Vill jag få höra detta av någon annan?

* Kan jag framföra min åsikt på ett bra och konstruktivt sätt istället?

Evah Åberg

Håller du med?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe