En av Youtubes mest sedda videos
Rebecca Black blev näthatad efter att hennes låt "Friday" lades ut på Youtube. - Foto: Youtube/Rebecca Black

Rebecca Black blev världens mest hatade person efter "Friday"

Ingen i hela världen har missat Rebecca Black. Nyheter24 har pratat med stjärnan om näthatet och livet efter världshiten "Friday".


Tänk dig själv att vara en av världens mest hatade personer.

Den verkligheten levde Rebecca Black i när hon bara var 13 år gammal.

Från musikvideon "Friday".
Vi backar bandet till 2010. Youtube hade gått från att vara en simpel videodelningssajt till ett socialt forum där talangscouter sökte efter framtidens superstjärnor.

Rebecca Black var 13 år gammal och älskade att stå på scenen. Helt plötsligt kom hon i kontakt med ARK Music. De hade en affärsmodell som gick ut på att unga stjärnor betalade cirka 35 000 kronor för att få spela in en låt och en musikvideo.

Den möjligheten nappade Rebecca på. Sagt och gjort så betalade hennes föräldrar avgiften. Men det som var tänkt att bli en kul upplevelse skulle förvandlas till något helt annat.

– För mig var det dels en kul och kreativ grej att göra. Dels fick jag ha med mig mina kompisar och sen skulle det ge mig lite erfarenhet av vad det skulle innebära att vara en artist. I min egen lilla värld älskade jag att stå på scen och nu kunde jag få göra någonting som jag sen kunde ha på mitt cv, säger Rebecca Black till Nyheter24.

Musikvideon publicerades på Youtube den 10 februari 2011. Efter en månad hade den bara 1 000 visningar. Men i mars samma år bröt helvetet ut. Låten blev plötsligt ett viralt fenomen.

Idag, sex år senare, har den över 116 miljoner visningar och är dessutom den femte mest ogillade videon på hela Youtube med 2,7 miljoner ogilla-markeringar. Du känner igen den som "Friday".

– Hatet var överallt. Eftersom jag var så ung fanns det liksom ingenting att jämföra med. Det enda jag kunde göra var att trycka undan all smärta. Jag försökte säga till mig själv att det inte var så illa, berättar Rebecca Black.

"Which seat can I take?" blev en legendarisk textrad. Bildkälla: Youtube

Men sanningen var annorlunda. På Youtube flödade hatet med kommentarer från "håll bara käften" och "jag hoppas att du skär dig själv" till rena dödshot. Vissa ringde till och med upp henne och skickade brev.

Till slut fick polisen börja utreda hoten. Det hela ledde till att Rebecca hoppade av skolan, men hon lyckades aldrig riktigt bli kvitt sin hatade brottarhit.

– Verkligheten var att det gjorde inte mindre ont även om jag försökte trycka undan hatet. Det var bara någonting som jag sa till mig själv. Jag kände mig extremt ovärdig och det tog flera år innan jag kunde bearbeta allt som hänt. Och det jobbar jag fortfarande med, säger hon och fortsätter:

– Jag tror inte att någon kan höra sådana hemska ord, läsa sådana fruktansvärda meningar och… och inte känna någonting alls.

Men Med kändisskapet kom också stöttande röster och Rebecca blev trots allt en av det årets mest omtalade artister. Låten blev uppmärksammad i tv-serier som "Glee" och flera stora artister sjöng låten live på sina egna konserter – som Katy Perry och stora idolen Justin Bieber.

Trots all negativitet skulle Rebecca göra om allt igen.

– Jag har tänkt så mycket på det där och många har frågat mig exakt samma sak. Jag måste alltid tänka varje gång jag får den här frågan om jag skulle ändrat på någonting. Nu sitter jag här och har blivit vuxnare med tid för reflektion och skulle inte ändra på någonting, säger Rebecca.

Hon fortsätter att prata om sin egen roll som mentor för barn och ungdomar som vill vara kreativa och publicera videor på Youtube.

– Det är så många ungdomar, barn och vuxna i alla åldrar över hela världen som lever med någon form av näthat och om jag kunde ha haft någon när jag var 13 som berätta att "du kan klara av det" och att allt inte kommer vara dåligt.

Idag är Rebecca 20 år gammal. Bild: Instagram

Drömmen om att jobba med musiken levde kvar, även om det tog lång tid för Rebecca att hitta sig själv efter hatet. När hon var 16 år gammal startade hon en Youtube-kanal där hon kunde blanda musik med personliga videor om allt mellan himmel och jord.

– Youtube-videor hjälpte mig så enormt mycket i att hitta och acceptera mig själv. Sen kunde jag börja skriva musik och det tog lång tid att hitta mitt eget sound, min egen musik och mina egna texter.

För en månad sedan släppte Rebecca Black sin debut-ep "RE/BL" som är fylld med personliga låtar som representerar personen hon är idag – nu 20 år gammal.

Nu har Rebecca släppt sin nya EP.

Nu är Black ute på turné för att framföra sina nya låtar. Men vi måste givetvis fråga en väldigt viktig fråga:

Kör du fortfarande "Friday" på dina konserter?

– Det gör jag. Det har varit ett hett ämne med långa diskussioner inom mitt eget team och jag har verkligen gått igenom perioder när jag aldrig ville höra låten igen. Men nu gör jag en avskalad version av den och fick ta mitt eget råd att inte skämmas över någonting. Jag har ingenting att skämmas för och det är en del av mitt liv, avslutar Rebecca.

Cirkeln är alltså sluten.

Rebecca Black gick igenom den värsta sortens näthat vid 13 års ålder och har vid 20 års ålder lyckats omfamna sin historia. Efter flera tunga år med att bearbeta hatet hjälper hon nu andra hoppfulla musiker och skäms inte över sin bakgrund.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lyssnar du fortfarande på Friday?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.