Leif GW Persson och Runar Sögaard
Runar Sögaard går nu till attack mot Leif GW Persson. - Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild, Christine Olsson/TT Bild. Bilden är ett montage.

Runar Sögaard till attack mot Leif GW Persson – hälsningen från fängelset

​Den norska predikanten Runar Sögaard avtjänar ett fängelsestraff efter att han dömdes för bokföringsbrott och grovt skattebrott. Men livet på anstalten är långt ifrån enkelt för Runar Sögaard, som nu riktar en känga mot Leif GW Persson.


Vilken anstalt sitter Runar Sögaard på nu?

Runar Sögaard, 55, sitter i fängelse. Anledningen till det är att han fanns skyldig till bokföringsbrott och grovt skattebrott. Straffet blev fängelse i ett år och åtta månader. Men Runars tillvaro i fängelse har varit långt ifrån smärtfri, och han har fått byta anstalt flera gånger.

Han ställde in sig på anstalten Svartsjö. Där ska han ha varit irriterad på att fängelsechefen inte var kristen, försökt rymma och bråkat med andra intagna om text-tv. 

Efter flera varningar så fick han flyttas till fängelset i Täby. I juni lämnade han Täby, och på egen begäran hamnade han på anstalten Asptuna. Dramatiken bakom murarna har fortsatt för Runar, som bland annat har hungerstrejkat, bråkat med andra intagna och dragit på sig flera varningar.

Idag sitter Runar på anstalten Beateberg i Stockholmsförorten Huddinge. Genom åren har även fångar som Mattias Flink och Lasermannen John Ausonius suttit på Beateberg. 

Runar Sögaard har fått byta anstalt flera gånger. Bildkälla: Stella Pictures.

Leif GW Persson till attack mot Runar Sögaard

En av de som har ledsnat på Runars beteende i fängelse är kriminologen Leif GW Persson. I TV4:s Nyhetsmorgon riktade GW en hård känga mot den norska predikanten.

– Han är allmänt trilsk och omöjlig och sådär och uttrycker sig olämpligt mot personal. Om han bara höll käften så skulle han ju släppas ut till hösten, sa Leif GW Persson då.

Leif GW Persson. Bildkälla: Stella Pictures.

Runar svarar Leif GW Persson

Aftonbladet har besökt Runar på anstalten Beateberg, och i en längre intervju med Torbjörn Ek så berättar Runar om sitt liv bakom murarna. I intervjun bemöter Runar även attacken från Leif GW Persson.

– Jag har tidigare haft stor respekt för Leif GW. Men när han sitter och säger så där utan att veta något om vad som faktiskt har hänt, då förlorar han all respekt hos mig, säger Runar till Aftonbladet.

Runar Sögaard. Bildkälla: Stella Pictures.

Runar Sögaard sköt rådjur och dödade Carolas katt

Runar Sögaard är en norsk tidigare predikant, som blev känd för svenska folket när han 1990 gifte sig med Carola Häggkvist. 1998 föddes parets son Amadeus. I tidningarna har Runar genom åren blivit en omskriven profil, och 1995 blev det stora löpsedlar när Runar sköt ett rådjur från sitt sovrumsfönster. Runar sköt även Carolas katt då han inte "gillade den".

Runar Sögaard och Carola gifte sig 1990. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

Carolas ilska mot Runar Sögaard: "Värsta åren i mitt liv"

År 2020 skrev Runar självbiografin "Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem", och där skrev han om sitt äktenskap med Carola och relationerna med Jessica Panzar och Tilde de Paula Eby.

Runar och Jessica Panzar (då Karlsson) gifte sig den 23 augusti 2008. Bildkälla: Robert Eklund/TT Bild

I samband med boksläppet så gick Carola ut och berättade om sin mardröm under åren med Runar. De gick skilda vägar år 2000 och de nästföljande 10 åren tog hårt på Carola.

"Det var de värsta och mest smärtsamma åren jag någonsin varit med om i mitt liv. Som mamma, kvinna och som människa. Att jag står upp idag är för mig ett under. För rättvisans och kärlekens skull till min son har jag kämpat", skrev hon bland annat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!