Carolina Gynning och hunden Luna
Carolina Gynning har anmälts till Länsstyrelsen. - Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild, Instagram/carolinagynning. Bilden är ett montage.

Carolina Gynning anmäld efter videon på hundvalpen: "Djurplågeri – fult och olagligt"

"Så jävla fruktansvärt" och "Du är väl medveten om att det är djurplågeri" är några reaktioner efter att Carolina Gynning lagt ut en video på sin hundvalp Luna. Nu har Gynning anmälts till Länsstyrelsen. Vi vill varna känsliga läsare.


I november 2022 köpte Carolina Gynning hundvalpen Luna, som då var åtta månader gammal. I sin podd "Gynning & Berg – Hittar sig själva" så har Carolina de senaste månaderna berättat mer om Luna, och om att hunden tjuvparats med Gynnings hund Snorren.

Carolina Gynnings hund Luna födde valpar – var förmodligen under 18 månader när hon parades

– Grejen är såhär, hon hade ju löpt min tik, en gång. Vi var ju såklart lite nojjiga över att Snorren skulle sätta på henne. Jag menar, of course. Men det var inget liksom vi såg hade hänt, berättade Gynning i sin podd i slutet av juni.

Gynning berättar sedan att Luna fött ut en död valp. När nästa valp inte kom så åkte de in på ett spontant drop-in på en veterinärklinik. Där fick Luna värkstimulerande och fick sedan genomgå ett kejsarsnitt.

Carina Berg och Carolina Gynning har pratat om Luna i sin podd. Gynning berättar att hennes hundvalp först födde en död hundvalp. Efter ett kejsarsnitt kom slutligen hundvalpen Lulu ut. Bildkälla: Stella Pictures.

Carolina Gynning anmäld till Länsstyrelsen

Emma Almquist som har en kandidatutbildning i både etologi och djurskydd har sammanfattat händelserna kring Gynnings hundar, och även Bloggbevakning har uppmärksammat det hela.

Emma Almquist skriver i sin sammanfattning:

"Tiken verkar ha blivit tjuvparad inom hushållet, där hon hållits tillsammans med en fertil hanhund. Hon verkar ha blivit parad vid sitt första löp. Allt tyder på att hon var under 18 månader vid parningen. Valpningen har orsakat lidande för tiken som både fött en död valp och sedan genomgått medicinsk procedur och operation".

Carolina Gynnings pojkvän Viktor hatar hennes hundar: "Vidriga kräk"

Carolina Gynning är anmäld till Länstyrelsen. Om de skulle finna att fel har begåtts kan de omhänderta djur. Bildkälla: Stella Pictures.

Carolina Gynning är anmäld till Länsstyrelsen för bristande djurhållning. I anmälan, som Bloggbevakning har tagit del av, står det att läsa:

"Carolinas hund Luna (tik) köptes för ca 30 veckor sedan och sades då vara valp. Nyligen berättade hon i sin podd att hennes hundar (en äldre hane) parat sig. Jag skrev då till deras podd och informerade om lagen och att abortmöjlighet finns. I veckan fick Luna en valp. Sannolikt är Luna under 18 månader gammal".

Följarna rasar på Carolina Gynnings video på Luna och hundvalpen

På Instagram har Gynning lagt ut klipp på Luna med sin valp, som de döpt till Lulu. I klippet syns kejsarsnittet på hunden.

"Lilla Lulu vi älskar dig! Och Luna är så duktig mamma", skriver Gynning.

Kändisar som Pernilla Wahlgren och Lulu Carter har hyllat Gynnings video på hunden. Men flera av Carolina Gynnings följare har reagerat väldigt starkt på klippet.  

"Tiken fick dessutom komplikationer och fick göra kejsarsnitt. Så fruktansvärt, o allt annat än gulligt! Stackars hund"

"Så jävla fruktansvärt att man låter en så ung hund paras. Jävligt olagligt också dessutom."

"Här känns det ju verkligen som det har saknats empati för dessa hundars liv å välmående. Inte det minsta gulligt."

"Du är väl medveten om att det är djurplågeri. Fult och dessutom olagligt. Usch och skärpning"

"Du borde skämmas som låter en valp bli dräktig, och dessutom stoltserar med det! Usch"

"Hemskt och oetiskt att göra något sådant… En valp ska inte få valpar! Hoppas LS blir inblandad."

Starka reaktioner på Carolina Gynnings hundvideo. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält

Det kan Länsstyrelsen göra när de misstänker bristande djurhållning

Carolina Gynning är anmäld till Länsstyrelsen för bristande djurhållning, och på sin hemsida skriver Länsstyrelsen vad som händer i allmänhet händer efter att de har fått in en anmälan, och det kan gå så långt att de beslutar sig för att omhänderta djur.

"Om bristerna verkar vara mindre allvarliga kan vi välja att först ringa djurhållaren eller skicka ett brev med information om att vi mottagit ett klagomål, samt vilka regler som gäller. Om vi får in fler klagomål mot samma djurhållare, kan vi göra en kontroll ute hos djurhållaren.

Om vi bedömer att djurskyddsproblemen är allvarliga kan vi göra en oanmäld kontroll hos djurhållaren, alternativt kontakta djurhållaren skyndsamt. Beroende på djurets skick kan vi besluta att djuret ska omhändertas".

Fansens oro efter Carolina Gynnings bild på hundarna: "Hur kan man göra så?"

Så säger lagen

En tik får inte paras förrän tidigast i andra löpet och inte tidigare än vid 18 månaders ålder. 

Jordbruksverkets hemsida står det att läsa att den som bryter mot djurskyddslagstiftningen med uppsåt eller av oaktsamhet kan dömas av domstol till böter eller fängelse i högst två år.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!