Anders Arga snickaren Öfvergård
Anders "Arga snickaren" Öfvergård döms för en köttstöld på Ica Maxi. - Foto: Simon Eliasson/TT Bild, Stella Pictures, Polisens förundersökningsprotokoll. Bilden är ett montage.

Anders "Arga snickaren" Öfvergårds egna ord om upptäckten på Ica: "Chockad och förtvivlad"

​Under måndagen stod det klart att Anders "Arga snickaren" Öfvergård döms för ringa stöld. Under rättegången, som ägde rum i Nacka tingsrätt, gav Öfvergård sin version av vad som egentligen hände på Ica Maxi den 21 juni.


Den 21 juni tidigare i år, med bara några få dagar kvar till midsommar, skulle Anders "Arga snickaren" Öfvergård, 55, göra en kompletteringshandling på Ica Maxi Värmdö. 

Det behövdes mer kött, och valet föll på två ryggbiffar och en entrecote.

Men när Anders Öfvergård lämnade butiken så konfronterades han av en civilklädd butikskontrollant och väktare som hade noterat att Anders Öfvergård inte hade blippat tre köttbitar i självscanningen. Öfvergård själv menade att det hela var ett misstag, men både väktaren och butiksägaren trodde annorlunda.

Anders Öfvergård döms till dagsböter efter att ha tagit tre köttbitar från Ica. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll
Anders Öfvergård betalade för en bit Gruyere-ost, mjölk, grädde, ryggbiff och en entrecote. Men tre köttbitar missade han att scanna. Han döms nu för ringa stöld. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

I polisens förundersökningsprotokoll går det att ta del av väktarens vittnesmål, och där framkommer det anklagelser om att Anders Öfvergård var ett "arbetsmiljöproblem" för de anställda på Ica. Detta då ska ha "stulit i 10 års tid". 

Anders Öfvergård anklagas för att ha varit aggressiv och otrevlig vid tidigare avstämningar vid självscanningen.

I förhör berättar väktaren att butikschefen blev så lättad när Öfvergård att han skulle åka hem och fira med champagne.

Anders Öfvergårds drag i rättegången – tog in advokaten Johan Eriksson

Efter att Öfvergård greps förhördes han, och han åtalades för ringa stöld. Rättegången ägde rum i Nacka tingsrätt, och som Nyheter24 var först med att rapportera så tog Öfvergård in försvarsadvokaten Johan Eriksson.

Johan Eriksson är delägare i advokatbyrån Försvarsadvokaterna, där även advokater som bland andra Clea Sangborn och Björn Sandin är delägare.

Anders Öfvergårds advokat Johan Eriksson, delägare i advokatbyrån Försvarsadvokaterna. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT Bild

Clea Sangborn har nyligen uppmärksammats i medierna då hon försvarar den 20-åriga Johanna Leshem Jansson som dömts till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda.

Johan Eriksson själv har under sin karriär haft klienter som terroristen Rahmat Akilov, en av de män som mördade 12-åriga Adriana, massmördaren Mattias Flink, SD-politikern Kent Ekeroth och en av de som män som åtalades för det uppmärksammade helikopterrånet i Västberga år 2009.

Men Johan Eriksson till trots så blev det en fällande dom för Anders Öfvergård. Måndag den 7 augusti meddelades domen – Anders Öfvergård döms för ringa stöld, och straffet blev dagsböter á 1 000 kronor. Totalt ska Öfvergård betala 40 000 kronor i böter.

Anders Öfvergårds egna ord i rättegången: "Chockad och förtvivlad"

Under rättegången, som ligger ute på Prime Crime, så får vi ta del av Anders Öfvergårds version av vad som hände på Ica Maxi den 21 juni. Bland annat bemöter han under rättegången ett rykte om att han även skulle ha stulit öl från sin egen golfklubb.

Del ur polisens förhör med väktaren. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll.

Han berättar även om sin egna reaktion när han konfronterades av väktaren, och berättar mer om hur det gick till.

Under rättegången berättade Öfvergård sin bild av händelsen. 

– Jag går ut mot utgången och då kommer en butikspersonal och den här väktaren, och de säger "vi skulle vilja titta i din påse". Och jag säger "självklart får ni göra det". Och så går vi in i ett rum och där säger dom att de tror att jag har saker som jag inte har betalat för. Då blir jag både chockad och förtvivlad. Det visar sig att det är så. Då säger jag "det här måste vi ställa till rätta, jag måste ju få betala det här". Men då tar den butiksanställda de här tre köttbitarna och säger "Nej det får du inte, vi ringer polisen".

Efter att polisen kommit till platsen och förhört Anders Öfvergård gick han in i butiken igen och betalade för det köttet han behövde hem

Läs mer om Anders "Arga snickaren" Öfvergård:

Anders Öfvergårds drag i rättegången – tagit in stjärnadvokaten Johan Eriksson

Chefen på Ica Maxi firade med champagne när Anders Öfvergård greps: "Stjäl regelbundet"

Arga snickaren greps för att ha stulit mat på Ica – har en enorm förmögenhet

Väktarens plötsliga avslöjande i rättegången mot Öfvergård – de slipper kontroller på Ica

Det sa Anders Öfvergård när han greps på Ica Maxi: "Sa att han var känd..."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!