KRÖNIKA: Diskodängornas tid är förbi

Aaron Eklöf om varför Malena Ernman inte kommer att göra bort sig i Moskva.


Ända sedan Loa Falkmans mastodontflopp med Symfonin har operan häcklats. Men att opera skulle ta sig in i schlagerns finrum igen var oundvikligt.

Låtskrivaren Fredrik Kempe försökte med sin Chesshyllning Finally. Men vad Kempe inte lyckats med som artist har han tagit igen som låtskrivare då han vunnit två år på raken - med fjolårets Hero och nu med La Voix.

De som trodde att Malena Ernmans operanummer var ett skämtnummer i klass med Rigo eller en vink till de generationer som inte gillar schlager, som Next3, har inte förstått någonting.

Malena Ernman har framställts som operasångerskan som tog upp schlagermicken för att "det är kul". Möjligt att schlager blivit en afrodisiak för Svensson, en OLW-afton med familjen, men det här är ingen folkbildande kulturgärning.

Ernman är en showgirl med ett brett register där rollen som valkyria står sida vid sida med Sally Bowles i Caberet och Fröken Julie. Mångsidigheten visade hon under Idrottsgalan där hon visade fler kroppsliga bedrifter än någon av pristagarna.

Men framför allt har hon varit sopranen i 1700-talets stora underhållningsmedium.

Denna repertoar gick hem med Kempes känsla för melodier. För den här gången körde Kempe fullt ut med en hommage till Mozarts Trollflöjten under sticket och en refräng som skriker Rossini. Trots den genomabsurda talsången på engelska var det ett tonartshöjande crescendo som fick alla plattskärmar att smälta i teveavgiftbetalarnas hem.

Det här är det starkaste Sverige skickar till Eurovision - kanske någonsin. För diskodängornas tid är förbi, och El Divo är det nya Abba, något som Sverige hållit sig fast vid som om det fortfarande vore bilindustrins stora dagar. Det här är en låt som kommer att tas med öppna armar i Eurovison.

En "schlager"som gör sig förståelig för både kitschälskande makedonier och kulturkonservativa malteser.

La Voix skriker av Europa, och talar samma språk som Beethovens nia eller Champions League-hymnen. Framförd av en skönsjungande svenska, men inte i silverklänning eller med en sorgfull ballad, utan en livlig operett med urringning därtill. Malena Ernman var nattens drottning.

Se La Voix med Malena Ernman nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

1 timme sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.