Kvinna med glittrig klänning, man i mörk kostym
Rose McGowan gästar Skavlan i kväll. - Foto: Grant Pollard/AP, CLAUDIO BRESCIANI / TT

Rose McGowan i Skavlan: "Man blir knäpp eller begår självmord"

Skådespelerskan Rose McGowan var en av de första som anklagade filmmogulen Harvey Weinsten för våldtäkt. I kväll gästar hon Skavlan och pratar om sin självbiografi "Brave".


Amerikanska skådespelaren Rose McGowan är mest känd för sina roller som Paige Matthews i teveserien "Förhäxad" och som Tatum Riley i filmen "Scream". Hon var tidigare förlovad med rockstjärnan Marilyn Manson och sjöng som bakgrundssångerska i hans låt Posthuman.

Den nu 45-åriga kvinnan gick ut förra hösten med att filmproducenten Harvey Weinsten hade våldtagit henne under filmfestivalen "Sundance Film Festival" år 1997. Med det var hon en av de första som anklagade Weinsten för sexualbrott. Det var ett av startskotten till hela metoo-upproret och för det blev hon korad till ”Person of the year 2017” av TIME Magazine.

I kväll gästar hon Skavlan där hon pratar om sin självbiografi "Brave". Där berättar hon om hennes uppväxt i den religiösa sexkulten The Children of God. Rörelsen förespråkar att kvinnor ska ha mycket sex för att få många barn. Hon valde att rymma från sekten och hamnade istället i Hollywood, vilket är en bransch som också beskrivs som en kult.

– Varje gång du supportrar ett system som inte supportar dig så är det en kult, säger Rose McGowan. 

I mitten av oktober 2017 anklagade Rose McGowan filmproducenten Harvey Weinsten via Twitter för att ha våldtagit henne. Hon var en av många kvinnor som trädde fram och berättade om de övergrepp Weinsten hade gjort under årtionden. Nu riktar hon hård kritik mot filmbranschen.

– Jag såldes som en sexsymbol inom min nisch. Jag tror inte att de flesta av dem överlever Hollywood. De blir antingen knäppa i huvudet eller väljer att ta självmord, säger Rose McGowan i Skavlan.

Idag är den amerikanska skådespelaren en aktivist inom HBTQ. I november 2017 greps hon för kokaininnehav på en flygplats. Polisen hade hittat små påsar med drogen i hennes plånbok som hon hade glömt kvar. Rose McGowan överlämnade sig själv till polisen i Virginia i USA och släpptes mot borgen på 5 000 dollar, enligt TMZ



De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du titta på Skavlan i kväll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

2 timmar sedan

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

3 timmar sedan
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

igår 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.