Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter lördagens Mello – kritik mot SVT från flera håll

- 17/02/2019, 11:20 -

SVT och Melodifestivalen kritiseras från flera håll och kanter efter gårdagens deltävling. Bland annat riktas kritik mot det nya röstningssystemet och tävlingens upplägg – varför är inte alla programledare med?

Under lördagskvällen ägde Melodifestivalens tredje deltävling i Leksand rum. De lyckliga vinnarna blev Jon Henrik Fjällgren och Lina Hedlund, som tog sig direkt vidare till finalen i Friends Arena i Stockholm. Firandet var sedan i full gång hela natten. 

Men det var inte alla som hade anledning till att fira. En av dem var den tidigare FO&O medlemmen Omar Rudberg. Hans bidrag "Om om och om igen" slutade på en sjätte plats, och kom därför näst sist i deltävlingen.

Ratar röstningssystemet

Direkt efter att sändningen var slut gick han ut och rasade över röstningssystemet som används i Melodifestivalen. I år har SVT tagit bort möjligheten att rösta via sms, samtidigt som apprösterna nu har delats in i sju olika åldersgrupper

– Det är fucked. Jag tycker att det är så konstigt, jag tycker inte alls om det. Det var såklart bevisat när Oscar kom sist förra veckan trots att han inte hade minst antal röster, säger Omar till Nöjesbladet.

Omar Rudberg är kritisk till Mellos röstningssystem. Bildkälla: Claudio Bresciani / TT

När Oscar Enestad kom sist hade han 100 000 fler röster än Jan Malmsjö, som trots det placerade sig framför honom. Omar menar alltså att det är helt fel. 

Varför är inte Sarah med? 

Samtidigt var det andra som riktade kritik mot SVT av den anledning att Sarah Dawn Finer inte fanns med bland programledarna igår. Under gårdagens deltävling var det bara Kodjo Akolors, Eric Saade och Marika Carlsson som var på plats. Förra lördagen saknades också programledare, då var det Saade och Akolors som inte var där. 

Under lördagen fanns inte Sarah Dawn Finer med. Bildkälla: Claudio Bresciani / TT

Omar Rudbergs kritik 

I Omar Rudbergs fall gällande kritiken mot det nya röstningssystemet, menar Christer Björkman som är exekutive producent för festivalen, att Omars röster ändå inte skulle räckt till att placera sig högre. Han menar också att det tidigare år varit "äldre" artister som klagat på att barnen bestämde, skriver Nöjesbladet

Kritiken gällande programledarna 

Christer Björkmans svar på kritiken kring programledarna är att festivalen vill ge tittarna lite spänning. Melodifestivalens mål är att varje år göra något nytt och i år har man bland annat valt att göra saker som tittarna inte ska kunna förutspå, så som att "ta bort" vissa programledare under deltävlingar.

Vill du veta mer om deltävlingens vinnare Lina Hedlund? Då kan du läsa det här!