Krigsserie Skarsgårds genombrott

- 14/04/2009, 13:22 -

"Generation kill" blev Alexander Skarsgårds stora genombrott i USA.

Röstcoach

– Plötsligt var jag med på kartan. Nu är det lättare att sälja in mig, det var lite svårt tidigare, säger Alexander Skarsgård till TT Spektra.

På fredag börjar SVT visa miniserien "Generation kill", som bygger på en bok om några marinkårssoldaters upplevelser under Irakkriget i anfallet mot Bagdad. Serien blev en stor framgång i USA och speciellt Alexander Skarsgård fick stor uppmärksamhet för rollen som furiren Brad Colbert, soldaten som är så kylig och säker i krigssituationer att han får smeknamnet "Iceman".

Det var många som först vägrade tro att han kom från Sverige, eftersom hans amerikanska uttal var så perfekt.

– Jag jobbade stenhårt med en voice coach. Det var oerhört viktigt att få amerikanskan rätt. För om den är fel, så kan det verkligen ligga en i fatet när man går på en casting.

"Jag har det roligare nu"

När vi når honom per telefon har han just avslutat sminkningen inför inspelningen av ännu ett avsnitt av "True blood". Det är den andra tv-serie han gjort i USA. Han spelar en tusenårig vikingavampyr, och eftersom den första serieomgången blev en stor succé håller man just nu på med att spela in omgång två.

– Det är jättekul. Jag har det roligare nu, eftersom min karaktär utvecklas mer och mer och får en allt större roll, säger Skarsgård. Jag är otroligt nöjd med att ha fått den här rollen. Det är roliga manus och det är intressanta värderingar. Om det blir en tredje serie, det har jag inte en aning om. Vi tar en säsong i taget.

Rourkefilm

Den nya säsongen av "True blood" börjar sändas i amerikansk tv senare i år och lär komma till Europa framåt hösten med visning i Canal Plus i Sverige.

I pausen mellan de båda "True blood"-omgångarna har han hunnit med att i New York göra thrillern "13", mot bland Mickey Rourke och Jason Statham. På internet ryktas det nu att han är aktuell för huvudrollen i Kenneth Branaghs kommande film "Thor", men detta vill han inte tala om.

– Efter "True blood", som slutar i juli, har jag inte en aning om vad som händer. Jag vet bara, att om det inte blir något omedelbart jobb, så åker jag hem till Sverige. Jag har inte varit hemma sedan i oktober.

VIDEO: Skarsgård i True Blood

VIDEO: Skarsgård är "Iceman"

Skrivet av: