Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kritik mot Camilla Läckberg och Hedda Care: "Ryser av obehag"

- 02/12/2019, 15:07 -

Camilla Läckberg är en av grundarna till den nya vårdcentralen Hedda Care vars mål är att erbjuda vård till kvinnor, barn och äldre. Men nu reagerar Läckbergs följare på Hedda Cares prislista.

UPPDATERAD. Det var i förra veckan som deckardrottningen Camilla Läckberg, 45, avslöjade sitt nya projekt. Tillsammans med Christina Saliba, 44, och läkaren Sara Löfgren, 46, har hon grundat vårdcentralen Hedda Care.

"När köer och väntetider i vården växer tar kvinnor smällen. Kvinnor ansvarar inte bara för sin egen hälsa, vi planerar oftast våra barns och föräldrars sjukvård också. Därför är jag otroligt stolt över att berätta att jag är en av medgrundarna till Hedda Care", skrev Camilla på Instagram.

Camilla berättade att de döpt vårdmottagningen efter Hedda Andersson som var en av Sveriges första kvinnliga läkare

"Hon ägnade sitt liv åt att kämpa för kvinnors och barns hälsa", skrev Camilla. Hon tillade att Hedda Care ska ägna sig åt vård med "särskilt fokus på de grupper som är sämst prioriterade i vården idag, nämligen kvinnor, barn och äldre".

Men i helgen har Läckberg mötts av kritik. Detta efter att Hedda Cares prislista har fått flera att reagera. Ett besök hos en familjeläkare på Hedda Care kostar upp till 1650 kronor och ett gynekologbesök kostar mellan 1 110 – 2490 kronor.

Hedda Cares prislista
Hedda Cares prislista har väckt starka reaktioner. Bildkälla: heddacare.se

I kommentarsfältet på Camilla Läckbergs Instagram är det nu flera som höjer rösten och ifrågasätter Hedda Care. Några kommentarer lyder: 

"Vem ska ha råd med er vård?"

"Det här gjorde ont i magen."

"Vänder er till kvinnor skriver du! Ärligare och skriva till FÖRMÖGNA kvinnor!"

"Hedda hade vänt sig i graven, utnyttja hennes namn när hennes hjärta tillhörde de som inte hade råd. Ni vänder er till överklassen (inget fel i det) men ni står inte för DET Hedda stod för. Ryser av obehag av er marknadsföring!!"

"Prislistan är helt galen. Målgruppen är ju inte direkt äldre eller ensamstående mammor, snarare höginkomsttagare."

"1650kr för ett vanligt läkarbesök?! Ja ni vänder er inte till alla kvinnor iaf. Bara till dom kvinnor som har pengar. Men som vården ser ut idag så kan man tjäna mycket pengar på att starta något så som ni har gjort och det är väl det ni är ute efter...att tjäna pengar."

"Fint att ni vill kämpa för ”kvinnor”. Synd att det bara handlar om rika kvinnor."

"Med dessa priser vänder ni er inte till kvinnor, barn och gamla!".

Camilla Läckberg
Camilla Läckbergs Hedda Care blir starkt ifrågasatt. Bildkälla: Stella Pictures.

Under måndagseftermiddagen svarade Camilla på kritiken. I ett längre inlägg på Instagram skriver Camilla bland annat att det inte är hennes sak att göra politik av vården, utan att det är politikernas ansvar. 

"Precis som det är deras ansvar att se till att vi har en hållbar vård för alla. Mitt ansvar är att bidra med det jag kan", skriver hon och fortsätter:

"Jag önskar att vi hade rättvis och tillgänglig vård för alla i hela Sverige. Sverige, av alla länder, borde kunna ha det. Vård ska inte vara en plånboksfråga, en klassfråga, eller en fråga om var i landet man bor. Mitt engagemang för kvinnors hälsa är genuint", skriver hon vidare.