Nils, "Einár" Grönberg
Nils, "Einár" Grönberg - Foto: Adam Ihse/TT och Jessica Gow/TT

Mångmiljonerna som Einár drog in – nytt dokument visar

Rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts till döds i oktober. Hans bolag drog under hans artistkarriär in 22,5 miljoner kronor, men spenderade även stora summor.


Den 21 oktober 2021 sköts 19-åriga rapparen Nils “Einár” Grönberg till döds i södra Stockholm. 

Händelsen chockade och berörde hela Sverige, och polisen arbetar fortfarande med att reda ut vilka som mördade artisten. Här kan du läsa mer om polisens kartläggning om vart de misstänkta skyttarna flydde efter mordet begåtts.

Här kan du läsa Nyheter24:s sammanfattning av fallet. 

Covid-19 slog hårt mot Einárs bolag

Under Einárs sista år som artist slog coronapandemin hårt mot många branscher. Och Einárs verksamhet var inget undantag, rapporterar Expressen. 

Tidningen har tagit del av artistens bolag NS1 Productions årsbokslut för 2020/2021. Bolagets årsredovisning är undertecknad av Einárs mamma, Lena Nilsson, 60. 

”Utbrottet av Covid-19 har påverkat omsättning och resultat negativt i form av uteblivna konsertframföranden och uppskjutna produktioner”, skriver Lena Nilsson i helårsbokslutet. 

Einárs död lämnade hela Sverige i sorg. Foto: Karin Wesslén/TT

Så mycket omsatte Einárs bolag

Bokslutet visar att bolaget 2019/2020 omsatte 16,9 miljoner kronor och gick med 7,6 miljoner kronor i vinst. Men 2020/2021 minskade bolagets omsättning till 5,5 miljoner och gick istället med förlust på en miljon kronor, skriver tidningen. 

För det sista verksamhetsåret hade bolaget totala tillgångar på 6,9 miljoner kronor och det egna kapitalet låg på 3 miljoner kronor. Det här är en minskning med 30 procent om man jämför med året innan. 

Einár drog in 22,5 miljoner kronor

Sammanlagt fick Einár in 22,5 miljoner kronor med bolaget. Men bolaget hade också utgifter på miljonbelopp. Under 2020 spenderade företaget 5,5 miljoner på “råvaror och förnödenheter”, och under 2019 spenderades 2,3 miljoner inom samma kategori, enligt Expressen.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Senaste nytt

Konstnär duckar inte för skjutningarna

Nya "Grand Theft Auto" släpps 2025

idag 01:12
Nästa installation i "Grand Theft Auto" – en av världens största spelserier – släpps 2025. Det framgår av en trailer för det nya spelet, det sjätte i ordningen, som publicerades natten till tisdag svensk tid.

Här bryter Lojsan Wallin och sambon mot lagen: "Väldigt nöjda"

igår 21:21
I helgen la Lovisa "Lojsan" Wallin och hennes sambo Buster Reuterswärd ut bilder och videor när de bryter mot lagen. Något som kunde stå paret dyrt.

Miljoner till museer – ska utmana kolonialt arv

igår 18:38
Världskulturmuseerna i Sverige har beviljats tio miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond till ett projekt med syftet att utmana museernas koloniala historia.

Pernilla Wahlgrens flörtiga kommentar om Joachim Lennholm – och kängan till Bauer

igår 15:49
Pernilla Wahlgren var länge tillsammans med polisen Joachim Lennholm, och trots att det var 15 år sedan som paret gick skilda vägar så tycks Pernilla fortfarande ha ett gott öga för exet...

Lasse Holm ställer in vårturné

igår 15:08
Lasse Holm ställer in sin vårturné "Nutida nostalgi – hits från förr till nu", skriver Sundsvalls Tidning. Holm har under hösten synts i TV4:s "Så mycket bättre" och är i sommar aktuell med 20-årsjubilerande "Diggiloo"-turnén.