"En skyldighet att dela med sig"

Skådespelerskan Izabella Scorupco har hittat ett nytt kall och det är inte filmen.


Izabella Scorupco var Sveriges stora Hollywoodstjärna under mitten av nittiotalet. Med en start som bondbrud i GoldenEye fortsatte filmkarriären med roller i thrillern Vertical Limit, skräckisen The Excorcist: The beginning och actionfantasyn Reign of Fire.

Tiden gick, kändisskapet falnade men helt tyst har det aldrig varit kring den svenskättade skönheten. Ett kärt återseende blev det 2007 när hon återvände i rollen som Rebecka Martinsson i Åsa Larssons filmatiserade bok Solstorm. I dag fortsätter hon vara en eftertraktad skådespelerska men även om film är en passion finns det andra saker som kallar.

Vad fick dig att börja engagera dig för utsatta barn och barns rättigheter?

– För mig är det en självklarhet att dela med mig, det är en skyldighet och ett ansvar som varje medmänniska har. Att vara med och bidra får mig att må så otroligt bra – om det så bara är att ge 25 kronor, säger Scorupco om sitt arbete som Planfadder.

Vad tar du själv för givet, i din egen vardag?

– Vatten! De senaste veckorna har det varit 40 grader varmt här i Los Angeles, och det är brist på vatten. Kalifornien har infört en lag som begränsar alla hushåll till att man bara får duscha fem minuter per person. Samtidigt är det för många människor absolut inte självklart. Medan människor i Los Angeles rikaste områden vattnar sina trädgårdar dygnet runt – trots vattenransoneringen – dör ett barn var femtonde sekund, någonstans i världen, på grund av sjukdomar som orsakas av brist på vatten. I de flesta fall hade man dessutom kunnat förhindra det med ganska enkla åtgärder.

Hur är viljan i Los Angeles att stötta utsatta barn, jämfört med i Sverige?

– Många tycker illa om USA och tycker att man slår sig för bröstet för mycket. Men när det gäller såna här saker är USA högljudda på rätt sätt. I Sverige är man lite mer rädd att sticka ut, man är mer försiktig och oroar sig över att det ska framstå som fånigt. Men om alla skulle tänka så skulle ingenting bli gjort!

Hur upplever du att ditt arbete konkret gör skillnad, för barn i utsatthet?

– Jag har varit fadder i Plan Sverige nästan ända sedan starten i Sverige, och har följt både deras arbete och mitt fadderbarns utveckling i Guinea. Genom breven och fotona som hon skickar får jag en direkt dokumentation på att mitt stöd går fram och ger resultat. Jag ser att hon går i skolan, att hon växer och utvecklas.

Förutom hennes hjälparbete kommer vi med all sannolikhet se mer av Izabella i Sverige. Just nu arbetar hon med Johan Brisingers film Änglavakt som förväntas ha premiär nästa år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!