Hanks backar för mormonerna

Tom Hanks ångrar sitt påhopp på mormoner som backade Propositon 8.


Stjärnskådespelaren och Obamasupporten Tom Hanks gick hårt åt mormonerna. Nu ångrar han sina uttalanden från förra veckan där han stämplade dem som icke-amerikaner. I samband med premiären av HBO-serien Big Love, om en grupp polygama mormoner, spekulerade han i mormonernas inblandning i att få lagen, som förbjuder homoäktenskap i Kalifornien, godkänd.

– Sanningen är att många mormoner donerade en hel del pengar till kyrkan för att få till Propositon 8. Det är många människor som tycker att det är icke-amerikanskt, och jag är en av dem, sa Hanks då till Fox News.

Det hettade upp känslorna. En talesperson från Mormonkyrkan blev djupt upprörd.

– Att uttrycka sin åsikt i ett fritt och demokratiskt samhälle är så amerikanskt som det kan bli, sa Kim Farah, från Mormonkyrkan, till Fox News.

Nu mjuknar Hanks efter stålbadet. Genom sin talesperson Leslee Dart säger han till People:

– I förra veckan stämplade jag medlemmar av Mormonkyrkan, som stödde Kaliforniens Proposition 8 som "icke-amerikaner". Jag menar att Proposition 8 går emot vår konstitution; det är kodifierad diskriminering. men alla har en rätt att rösta i enlighet med samvetet - inget kan vara mer amerikanskt. Att säga att medlemmar av Mormonkyrkan som stöttade Proposition 8 är "icke-amerikaner" skapar fler klyftor när tiden kräver respekt för andra åsikter. Ingen borde använda termen "icke-amerikaner" lättsamt eller i förbifarten. Jag gjorde det. Det borde jag inte ha gjort.

Se en kampanjfilm nedan för Proposition 8.

Skrivet av:

Senaste nytt

Lasse Holm får medalj – och Stockholmsmusikal

Isa Östling föddes som man – hånas av svenska poddprofilen

1 timme sedan
Isa Östling är en av Sveriges största TikTok-stjärnor med närmare en halv miljon följare. I en ny video ger hon nu svar på tal till en manlig poddprofil som uttryckt sig förnedrande mot henne.

Smygfilmat klipp sprids på Erika Persson och Zara Larssons pojkvän

1 timme sedan
Det var under lördagen som Gunilla Persson uppträdde i Melodifestivalens tredje deltävling. Efteråt firades hennes kvalplats med pompa och ståt

Tittarnas oro efter klippet på Jenny Strömstedt och Mauri Hermundsson: "Säg nej"

2 timmar sedan
Mauri Hermundsson gästade Nyhetsmorgon i TV4 för att bli intervjuad av Jenny Strömstedt. Men intervjun gick inte som tänkt. – En hopplös gäst, säger Jenny Strömstedt i direktsändningen.

Sökte du nyss på "David Sundin längd"? Här är svaret!

3 timmar sedan
Sökte du precis på "David Sundin längd"? Då är du inte ensam. Så, hur lång är programledaren egentligen? Här hittar du svaret!

Prinsessan Victoria visar supermusklerna vid 46: "Inte rädd för att ta i"

3 timmar sedan
Under festkvällen i San Francisco bar kronprinsessan Victoria en vacker ärmlös aftonklänning – som skvallrade om att hon inte direkt skippat "arm day" på gymmet. Nu berättar den personliga tränaren Joanna Swica mer om vad hon tror är hemligheten bakom Victorias imponerande styrka.