Onsdag 30 Nov
Stockholm

Kalifornien förbjuder homoäktenskap

Proposition 8 går igenom i Kalifornien. Arizona och Florida går i samma riktning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

18 000 homosexuella par våndas. En knapp majoritet i Kalifornien har röstat ja till kontroversiella Proposition 8. Det innebär att homoäktenskap igen förbjuds i Schwarzeneggers delstat. Efter att 95 procent av rösterna räknats hade 52,1 procent röstat ja mot 47,9 procent som röstat nej till förslaget.

– Vi fick invånarna i Kalifornien att tänka om i denna fråga, säger Proposition 8-strategen Jeff Flint.

De 18 000 homosexuella som gifte sig under de senaste fyra och en halv månaderna är oroliga. Deras äktenskap hänger nämligen löst efter omröstningen.

Proposition 8 var årets dyraste omröstning. Båda sidorna har spenderat totalt 74 miljoner dollar på kampanjkostnader. Lagens förespråkare menade att inget annat än framtiden för traditionella familjer stod på spel, medan moståndarna menade att de slogs för att homosexuella lagligt skulle tilldelas grundläggande rättigheter.

– Jag tror att väljarna tänkte, nåväl, om det gör dem lyckliga, varför skulle vi inte låta homosexuella par få gifta sig? Och jag tror att vi fick dem att inse att det fanns större svårigheter för samhället och särskilt för barnen när man gör en sådan stor förändring som utgör kärnan av hur samhället organiseras, vilket är äktenskap, säger Flint till Los Angeles Times.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.