Kalifornien förbjuder homoäktenskap

Proposition 8 går igenom i Kalifornien. Arizona och Florida går i samma riktning.


18 000 homosexuella par våndas. En knapp majoritet i Kalifornien har röstat ja till kontroversiella Proposition 8. Det innebär att homoäktenskap igen förbjuds i Schwarzeneggers delstat. Efter att 95 procent av rösterna räknats hade 52,1 procent röstat ja mot 47,9 procent som röstat nej till förslaget.

– Vi fick invånarna i Kalifornien att tänka om i denna fråga, säger Proposition 8-strategen Jeff Flint.

De 18 000 homosexuella som gifte sig under de senaste fyra och en halv månaderna är oroliga. Deras äktenskap hänger nämligen löst efter omröstningen.

Proposition 8 var årets dyraste omröstning. Båda sidorna har spenderat totalt 74 miljoner dollar på kampanjkostnader. Lagens förespråkare menade att inget annat än framtiden för traditionella familjer stod på spel, medan moståndarna menade att de slogs för att homosexuella lagligt skulle tilldelas grundläggande rättigheter.

– Jag tror att väljarna tänkte, nåväl, om det gör dem lyckliga, varför skulle vi inte låta homosexuella par få gifta sig? Och jag tror att vi fick dem att inse att det fanns större svårigheter för samhället och särskilt för barnen när man gör en sådan stor förändring som utgör kärnan av hur samhället organiseras, vilket är äktenskap, säger Flint till Los Angeles Times.

Skrivet av:

Senaste nytt

Skottlossning i trapphus i Malmö

Örebro: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i byggnad", skriver polisen på sin hemsida.

Ukrainska soldater vinterrustar – med handvärmare

I Ukraina är vintern här – den andra i ordningen under Rysslands pågående anfallskrig. Men inför årets krigsvinter är soldaterna bättre förberedda på kylan, anser läkaren "Osmak", som driver ett fältsjukhus nära Bachmut. Många av grabbarna som kommer in har handvärmare under sina kläder och i sina handskar, säger han.

Örebro: Polisen rapporterar om sammanfattning natt

1 timme sedan
"Nedan följer ett urval av nattens händelser från polisområde Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

S: M är "irrelevanta" – ingen huvudmotståndare

1 timme sedan
Socialdemokraterna pekar inför EU-valet enbart ut SD som sin främsta rival, skriver DN. I de senaste valen har S sett både M och SD som huvudmotståndare, men den här gången finns inte Moderaterna med.

Oljekartell motarbetar framsteg i stridsfråga

1 timme sedan
Pressen ökar på världens länder att ta stora kliv i sitt klimatarbete under mötet COP28 i Dubai – där protester väntar från civilsamhället. En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera framsteg om fossila bränslen kan elda på ilskan.