Margaux Dietz talar ut i SVT.
Margaux Dietz talar ut i SVT. - Foto: Stella Pictures

Margaux Dietz talar ut om skandalen: "Det sjukaste jag har varit med om"

Drygt en månad efter kritikstormen mot Margaux Dietz talar hon ut i "Edit" på SVT Play. Där och då var mitt fokus att överleva varje dag, säger influencern.


Fakta: Margaux Dietz

Margaux Dietz, 32, från Saltsjöbaden, är en av Sveriges mest omskrivna influerare de senaste fem åren. Hon slog igenom när hon 2017 sände sin förlossning live på Internet. Den videon har 2,5 miljoner visningar på Youtube. Hon har 244 000 prenumeranter på Youtube och 344 000 följare på Instagram.

Dietz intervjuade partiledarna i valrörelserna 2018 och 2022. 2018 tävlade hon i "Let's dance". Hon har även lett tv-programmen "Hemliga beundrare" och "Duellen" i TV3/Viaplay.

Hennes barnbok "Arnold reser till Sydamerika" 2020 fick kritik av Shora Esmailian i Sydsvenskan, som konstaterade att boken inte innehöll några svarta personer.

Samma år hamnade KD:s partiledare Ebba Busch i blåsväder sedan hon skjutsat hem Margaux Dietz i Säpobilen efter hennes 30-årsfest. Busch vigde även Dietz och hennes pojkvän Jacob Liebermann våren 2019, men eftersom KD-ledaren saknade tillstånd som vigselförrättare blev paret aldrig formellt gifta.

Det kom in flera orosanmälningar till socialtjänsten om hennes lämplighet som förälder och hon utreds av polisen för olaga integritetsintrång. Flera företag sade upp sina samarbeten.

Det har varit en omtumlande tid för Margaux Dietz, en Sveriges mest kända influerare med nästan 350 000 följare på Instagram.

— Det första jag gjorde var att stänga av mobilen för att det ringde hundra samtal i timmen. Jag tog bort Instagram i telefonen och bestämde mig för att jag inte kommer att använda internet, säger hon till SVT.

Margaux Dietz filmade utslagen man

Margaux Dietz berättar att händelsen ägde rum den 15 oktober, men först den 3 november lades den omtalade videon ut i sociala medier. I ett avsnitt påträffar hon en utslagen man utanför dörren i trapphuset. Medan kameran rullar låter hon även sin lille son peta på mannen.

Kritiken blev massiv mot att hon lät den sårbara mannen bli innehåll i hennes sociala medier istället för att ringa polis eller räddningstjänst direkt. Kritiken växte när hon försökte förklara sig genom att påstå att hon trodde att mannen i trappen var en vän till familjen.

Margaux Dietz: "Jag känner kritiken"

Margaux Dietz säger att hon mellan inspelningen och publiceringen av filmen fick reda på att mannen mådde bra.

SVT-programmet "Edit", som släpps natten till torsdagen, har följt influeraren under några dagar sedan skandalen briserade. I programmet pratar hon med sina vänner om det inträffade och intervjuas av SVT:s reporter.

— Jag känner kritiken, men hatet som kommer ur ett drev är det sjukaste jag har varit med om, säger Margaux Dietz.

Margaux Dietz: "Förlåta mig"

Nu vill hon förklara sig igen, när hon pratar i programmet med en av sina närmaste vänner.

— Jag ringde inte polisen, för jag var helt säker på att det var du (i trappan). Det var också det som min filmare trodde. Hon hade ju redan stått och filmat i 5–10 minuter och gjort bedömningen att det inte var någon nödsituation.

Orosanmälningarna har avskrivits av socialtjänsten, men polisutredningen pågår. När SVT:s reporter frågar om Margaux Dietz tror att hon kommer att bli förlåten, svarar hon.

— Jag tycker det är svårt att säga vad någon annan ska tycka eller göra, så alla får tänka själva om de vill förlåta mig.

TT
/
/
/
SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!