Håkan Hellströms 'Känn ingen sorg för mig Göteborg' är med på EU:s spellista 'Songs from Sweden'. Arkivbild.
Håkan Hellströms 'Känn ingen sorg för mig Göteborg' är med på EU:s spellista 'Songs from Sweden'. Arkivbild. - Foto: TT

EU-spellista lyfter fram typisk svensk musik

Abba, Bob Hund och Håkan Hellström – det är artister och band som representerar Sverige. I alla fall enligt den spellista som regeringskansliet tagit fram med anledning av det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd.


Sverige är ordförande för ministerrådet de kommande sex månaderna – och i samband med detta har man skapat en Spotify-spellista över vilka artister och låtar som representerar Sverige. Något bland annat Expressen har rapporterat om.

På listan finns klassiska världsartister som Abba, Robyn och Roxette, men den innehåller även flera artister och band som sjunger på svenska. Till exempel Timbuktu med "Det löser sig", Håkan Hellström och hans "Känn ingen sorg för mig Göteborg" samt Veronica Maggio med "Sergels torg".

Med på listan finns även Zara Larsson, Avicii, First Aid Kit, Imperiet – och Tommy Körberg med "Stad i ljus".

Det enda klassiska inslaget på listan var till början ett verk tonsatt av Kurt Atterberg. Men det plockades bort efter att Kulturnytt i Sveriges Radio kontaktat EU-minister Jessika Roswall om att Atterberg, som dog 1974, anklagats för att ha haft nazistsympatier.

"Vi kände inte till det här, men har nu plockat bort låten och ersatt den med en annan klassisk låt", säger Erik Wirkensjö på ordförandeskapets kommunikationssekretariat till Kulturnytt.

Ordförandeskapet i Europeiska unionens råd (även kallat ministerrådet) växlar mellan medlemsländerna var sjätte månad. Sverige tog över ordförandeskapet den 1 januari.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om vem som sammanställt listan.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

1 timme sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

2 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

2 timmar sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

3 timmar sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.