Nu bär det av till Oscarsgalan för Ruben Östlund. Arkivbild.
Nu bär det av till Oscarsgalan för Ruben Östlund. Arkivbild. - Foto: TT

Östlund om Oscarssuccén: "En sockerchock"

Han var rädd för att bli besviken, men Ruben Östlund fick tre Oscarsnomineringar för sin film "Triangle of sadness".Det är som en sockerchock, nu sitter man här lite utmattad efteråt, säger han till TT.


Fakta: Och de nominerade är...

Bästa film: ”Avatar: The way of water”, ”Elvis”, ”Everything everywhere all at once”, ”På västfronten intet nytt”, ”Tár”, ”The Banshees of Inisherin”, ”The Fabelmans”, ”Top gun: Maverick”, ”Triangle of sadness”, ”Woman talking”.

Bästa regi: Todd Field, ”Tár”, Daniel Kwan, Daniel Scheinert, ”Everything all at once”, Martin McDonagh, ”The Banshees of Inisherin”, Steven Spielberg, ”The Fabelmans”, Ruben Östlund, ”Triangle of sadness”.

Bästa kvinnliga huvudroll: Cate Blanchett, ”Tár”, Ana De Armas, ”Blonde”, Andrea Riseborough, ”To Leslie”, Michelle Williams, ”The Fabelmans”, Michelle Yeoh, ”Everything everywhere all at once”.

Bästa manliga huvudroll: Austin Butler, ”Elvis”, Colin Farrell, ”The Banshees of Inisherin”, Brendan Fraser, ”The whale”, Paul Mescal, ”Aftersun”, Bill Nighy, ”Living”.

Bästa kvinnliga biroll: Angela Bassett, ”Black Panther: Wakanda forever”, Hong Chau, ”The whale”, Kerry Condon, ”The Banshees of Inisherin”, Jamie Lee Curtis, ”Everything everywhere all at once”, Stephanie Hsu, ”Everything all at once”.

Bästa manliga biroll: Brendan Gleeson, ”The Banshees of Inisherin”, Brian Tyree Henry, ”Causeway”, Judd Hirsch, ”The Fabelmans”, Barry Keoghan, ”The Banshees of Inisherin”, Ke Huy Quan, ”Everything everywhere all at once”.

Bästa internationella film: ”Argentina, 1985” (Argentina), ”Close” (Belgien), ”EO” (Polen), ”På västfronten intet nytt” (Tyskland), ”The quiet girl” (Irland)

Bästa manus: ”Everything everywhere all at once”, ”Tár”, ”The Banshees of Inisherin”, ”The Fabelmans”, ”Triangle of sadness”.

Bästa sång: "Applause" med Sofia Carson, från "Tell it like a woman (låtskrivare Diane Warren), "Hold my hand" med Lady Gaga, från "Top gun: Maverick" (Lady Gaga och BloodPop), "Lift me up" med Rihanna, från "Black Panther: Wakanda forever" (Tems, Rihanna, Ryan Coogler och Ludwig Göransson), "Naatu naatu" från "RRR" (MM Keeravaani och Chandrabose), "This is a life" med Mitski och David Byrne från "Everything, everywhere all at once" (Ryan Lott, David Byrne och Mitski).

Oscarsgalan hålls för 95:e gången den 12 mars med pratshowvärden Jimmy Kimmel som programledare för tredje gången. Science fiction-dramat "Everything, everywhere all at once" fick flest nomineringar, elva stycken.

Ruben Östlund nomineras för bästa regi och manus och hans film finns även bland de tio utvalda i kategorin bästa film. När Oscarsnomineringarna lästes upp satt Ruben Östlund på en restaurang i Stockholm beredd på att bli besviken.

När favorittippade filmen "Turist" gick miste om en Oscarsnominering för åtta år sedan filmade han sin besvikna reaktion och la ut klippet på nätet där det snabbt blev viralt. Det gjorde han nu också.

— Jo, vi gjorde det. Det var jättekul, vi fick kramas den här gången i stället, säger Östlund som självklart åker till galan i Hollywood den 12 mars.

Ökade chanser

Han tror att chanserna om att få en gyllene statyett har ökat.

— Nu tittar de på alla filmerna, så nu är chanserna ganska bra. Nu går chanserna upp för nu vet man att man är en av dem som är under lupp.

Nomineringarna är ett stort genombrott i Hollywood för Östlund som tidigare gjort stor succé i Europa, men inte riktigt blivit erkänd i USA. Förrän nu, trots att filmen saknat marknadsföringsresurserna för den mycket speciella Oscarsvalrörelsen som pågår i månader.

— Det man ska veta är att man slåss mot filmer som "Top gun: Maverick" som har otroliga marknadsföringsbudgetar. Det är därför det är så svårt att komma in i den kretsen, säger Östlund.

Charlbi Dean och Harris Dickinson i en scen från "Triangle of sadness". Pressbild.

Men nu har genombrottet kommit, men en film som är en samhällssatir över skönhet och makt.

— Jag tror att det är för att den diskuterar samhällsfrågor på ett sätt som folk tycker är viktiga och att den gör det på ett sätt som är medryckande och underhållande.

Ruben Östlund har en Oscarsnominering sedan tidigare för ”The square”, som valdes ut i kategorin bästa internationella film för fyra år sedan.

Det är första gången på 22 år en svensk nomineras för bästa regi. Då var det Lasse Hallström för ”Ciderhusreglerna”. Även Jan Troell och Ingmar Bergman, tre gånger, har lyfts fram av Oscarsjuryn, men ingen svensk har tagit hem den kategorin.

Göransson nominerad

Det är det tredje tillfället och första gången sedan 1975 som en svensk film tävlar i den finaste kategorin, bästa film, på Oscarsgalan. Då var det ”Viskningar och rop” av Ingmar Bergman. Året innan blev "Utvandrarna” den första. Ingen svensk har någonsin tagit hem priset för bästa film.

Däremot blev det ingen Oscarsnominering vare sig för Tarik Salehs film "Boy from heaven" som var Sveriges Oscarsbidrag i kampen om statyetten för bästa internationella film. Inte heller för svenskiranske regissören Ali Abbasis "Holy spider", som var Danmarks kandidat.

Ludwig Göransson kan få sin andra Oscar i mars. Arkivbild.

Kompositören Ludwig Göransson blev också nominerad i kategorin bästa sång för sin låt "Life me up" som Rihanna sjunger i filmen "Black Panther: Wakanda forever".

— Det är lite sjukt, säger han till TT.

— Jag blev precis väckt av folk som gratulerade.

Flera har skrivit

Göransson har redan en Oscar för filmmusiken till den första Black Panther-filmen. Nu delar han glädjen med flera som varit med och skrivit.

— Det är jättekul, men man får också komma ihåg att det inte bara är jag, det är jag, Rihanna och Tems som har skrivit låten tillsammans. Det är väldigt kul.

Han rankar Oscarserkännandet högt.

— Det är så klart kul att andra "acknowledges" det man håller på med. Oscarn är väl det man kanske har drömt om mest som barn.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

1 timme sedan

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

1 timme sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

2 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

3 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.