Stockholm

"Svensklåten" stämdes – är inte plagiat

Ludwig Göransson har skrivit låten 'This is America' tillsammans med Donald Glover. Arkivbild.
Ludwig Göransson har skrivit låten 'This is America' tillsammans med Donald Glover. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Superhitten "This is America" anklagades för att vara ett plagiat – i princip identisk med en amerikansk rappares låt. Men nu har en federal domare avfärdat stämningansökan mot Childish Gambino, uppger Billboard.


"This is America" är skriven av Childish Gambino, skådespelaren Donald Glovers rap-alterego, tillsammans med den svenske låtskrivaren Ludwig Göransson. Låten tilldelades två av de tyngsta priserna på Grammygalan 2018.

Rapparen Kidd Wes påstående om att "This is America" skulle vara en nästan exakt kopia av hans låt "Made in America" från 2018 stämmer dock inte, menar domaren.

"En flyktig jämförelse med den ifrågasatta tonsättningen avslöjar att innehållet i refrängerna är helt olika", skriver han bland annat i ett uttalande.

Ludwig Göransson och Donald Glover har samarbetat i mer än tio år, ofta i samband med musik som skådespelaren släppt som Childish Gambino. Göransson nominerades i år till en Oscar för låten "Lift me up" som han skrivit tillsammans med Tems, Ryan Coogler och Rihanna.

Childish Gambino på en konsert i Las Vegas 2018. Arkivbild.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.