Chris Blackwell, Angélique Kidjo och Arvo Pärt är årets Polarpristagare. Bildmontage.
Chris Blackwell, Angélique Kidjo och Arvo Pärt är årets Polarpristagare. Bildmontage. - Foto: Greg Williams/Chris Pizzello/Invision/AP/Kaupo Kikkas/TT

De får årets Polarpris

Publicerades: 28 Mar, 07:50

Årets Polarpris går till en beninsk-fransk musikikon, en brittisk skivbolagspionjär och en estnisk stjärnkompositör. Angélique Kidjo, Chris Blackwell och Arvo Pärt får en miljon kronor vardera.


Fakta: Polarpriset

Polarpriset instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson. Namnet kommer från hans skivbolag, Polar Music, som hade Abba bland sina artister. Prisets syfte är att "fira musik i alla dess former" men också att "föra samman människor från olika delar av musikvärlden".

Pristagarna utses av en prisnämnd med 13 ledamöter som representerar bland andra Sveriges kompositörer och textförfattare, Föreningen Svenska Tonsättare och Musikförläggarna.

I allmänhet utses en pristagare inom populärmusik och en inom klassisk musik. I år utses dock två inom kategorin populärmusik.

Prissumman är på en miljon kronor vardera.

Årets prisutdelning äger rum 23 maj på Grand Hotel i Stockholm. Utdelningen sänds även i TV 4.

Angélique Kidjo är artist, låtskrivare och femfaldig Grammy-vinnare. BBC har placerat henne på sin lista över världens 100 mest inspirerande kvinnor och hon var även den första kvinnan på Forbes lista över de mest inflytelserika kvinnorna i Afrika.

Kidjo, som Polarprisjuryn beskriver som en "unik och framåtsträvande artist och låtskrivare", har släppt sammanlagt 16 album varav det senaste, "Mother nature", kom 2021.

Breddar genom musik

Alfons Karabuda, ordförande i Polarpriskommittén, säger att han av de tre pristagarna har svårast att beskriva varför Kidjo prisas i år:

— Det är helt enkelt för att hon står för så mycket inom musiken. Man kan inte peka på en enda sak – hon använder sig till exempel på ett fantastiskt sätt av folktraditioner samtidigt som hon alltid blickar framåt. Hon breddar både budskap och kultur genom musik på ett jättefint vis.

Angélique Kidjo är en av årets tre Polarpristagare. Pressbild.

Brittiske Chris Blackwell grundade 1959 vad som skulle komma att bli ett av världens mest framgångsrika skivbolag: Island Records. Skivbolaget ligger bakom artister som Bob Marley, Grace Jones, Cat Stevens och U2. 2001 valdes Blackwell in i rockens Hall of Fame för sitt arbete.

Det är första gången en skivbolagsdirektör får Polarpriset. Enligt Alfons Karabuda var det viktigt för kommittén att lyfta fram även dem som har möjliggjort musikens värde – inte bara genom sina egna karriärer utan även genom att lyfta fram andra.

— Det råder inget tvivel om att han är den ensamt viktigaste personen som är ansvarig för att få världen att lyssna på och uppskatta reggae, även om han har gjort så mycket mer också, säger han.

"Att få Polar Music Prize betyder enormt mycket och jag känner mig väldigt hedrad. Skandinavien har alltid betytt mycket för mig redan från starten av min karriär, särskilt då den allra första skivan jag släppte blev tillgänglig även i Sverige", säger Chris Blackwell själv i ett pressmeddelande.

Musikaliskt språk

Den estniske kompositören Arvo Pärt var mellan 2010 och 2018 världens mest spelade nu levande kompositör inom klassisk musik. Albumen "Da pacem" (2007) och "Adam’s lament" (2014) som innehåller Arvo Pärts musik är belönade med amerikanske Grammys och Daily Telegraph har kallat honom "världens bäste nu levande kompositör".

— Han har berört så många människor med sin musik, och inte bara musik: han har liksom skapat ett musikaliskt språk som fler har blivit påverkade av än de nog själva vet om, säger Alfons Karabuda.

Pärt är även hedersdoktor vid 13 universitet i Europa och USA.

"Polar Music Prize är en oerhört prestigefylld och viktig utmärkelse för en kompositör. Jag är väldigt rörd och vill tacka från djupet av mitt hjärta, säger Pärt i ett pressmeddelande.

Den estniske kompositören Arvo Pärt får Polarpriset. Pressbild.
TT
/
/
/
/
/
USA
Senaste nytt

Tove Janssons okända konstverk visas i Paris

idag 13:54

Robyn och Charli XCX gör musik tillsammans

idag 12:56
Svenska Robyn och brittiska Charli XCX jobbar på gemensam ny musik, enligt ett inlägg på Charli XCX Twitter.

Sex brännskadade under "Gladiator"-inspelning

idag 10:56
Sex personer i produktionen har skadats i en olycka under inspelningen av storfilmen "Gladiator 2" i Marocko, skriver Deadline.

Skådespelaren Paul Geoffrey död

idag 10:12
Den brittiske skådespelaren Paul Geoffrey, bland annat känd för sin roll som riddaren Percival i kung Arthur-dramat "Excalibur" från 1981, är död. Han avled i sviterna av cancer den 3 juni i Santa Fe i USA, skriver Deadline.

Nya Indiana Jones-filmen väntas gå mot flopp

idag 08:20
"Indiana Jones and the dial of destiny" går mot en publikmässig flopp. I alla fall om man få tro analytikerna, skriver Deadline.

Legendariska Iron Maiden intog Sweden Rock

igår 22:24
Basgångarna från högtalarna på Sweden Rocks festivalområde fortsätter att dåna. På fredagskvällen intog legendariska heavy-metalbandet Iron Maiden huvudscenen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.