Netflix vill att fler ska betala för sina abonnemang. Arkivbild.
Netflix vill att fler ska betala för sina abonnemang. Arkivbild. - Foto: Richard Drew/AP/TT

Netflix svar efter snåla beslutet: "Följer utvecklingen"

Netflix vill att fler ska betala för sina abonnemang och stryper möjligheten att dela lösenord gratis. Att strömningsjätten sätter stopp för delade konton är logiskt, tycker tv-experten Mattias Bergqvist.Det är ett tecken i tiden för Netflix, men det är inte säkert att andra kommer att följa efter, säger han.


Fakta: Netflix nya villkor för användare

Strömningsjättens användare i Sverige (och i ytterligare 102 länder) får i dagarna ett mejl där företaget meddelar att kontot "endast är till för att delas med medlemmar i det egna hushållet".

Användarna uppmanas att se över sina konton och föra över den profil som inte tillhör hushållet till ett nytt abonnemang och logga ut användare som inte ska ha åtkomst till kontot.

Alternativt kan man köpa till en extra medlem utanför hushållet för ytterligare 49 kronor per månad.

Möjligheten att dela lösenord gratis med andra utanför familjen har tidigare strypts i länder som Kanada, Nya Zeeland, Sydamerika, Portugal och Spanien. USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och de nordiska länderna finns bland de länder som står nu på tur.

Netflix har 233 miljoner användare världen över, och räknar med att ytterligare 100 miljoner hushåll ska tillkomma genom den nya lösenordsbegränsningen.

Källa: Netflix

I dagarna får svenska Netflixanvändare ett mejl från strömningsjätten där de uppmanas att begränsa antalet personer som har tillgång till kontot. I dag är varje Netflixkonto kopplat till ett hushåll där det är tillåtet att skapa fem olika profiler. Netflix definierar ett hushåll som fem personer som bor tillsammans, men det är vanligt att även vänner och bekanta eller utflugna barn kan ta del av kontot – och det är det som företaget nu vill stoppa.

Rimligt

Beslutet att begränsa möjligheten att dela sitt lösenord med andra har redan införts i en rad andra länder, och att företaget gör så är inte helt ologiskt, tycker Mattias Bergqvist, tv-expert på Expressen och frilansjournalist:

— Netflix som företag måste få fler användare. Och med tanke på företagets egna beräkningar, att så många som 100 miljoner användare använder delade lösenord, så är detta fullt rimligt, säger han.

Enligt BBC har Netflix förlorat omkring en miljon abonnenter i Spanien sedan lösenordsbegränsningen infördes där. Men att företaget skulle tappa motsvarande mängd kunder i Sverige tror Bergqvist inte kommer att ske.

— Men sett ur ett användarperspektiv kan det här naturligtvis initialt bli krångligt. Man kanske vill ge lösenordet till svärföräldrar som är pensionärer och kanske inte har råd. Det är klart att några kanske kommer att surna till och säga upp sina abonnemang, säger han.

Delat lösenord på Netflix stoppas – så dyrt blir det med "extra medlem"

Hålla koll

Enligt ett pressmeddelande från Netflix kan man köpa till en extra medlem utanför hushållet för 49 kronor per månad. I andra länder har användare vid lösenordsdelning ombetts bekräfta sin identitet via sms, men exakt vilka åtgärder Netflix Sverige ska vidta återstå att se.

Enligt Mattias Bergqvist är företaget dock först ut bland strömningsjättarna med just den här typen av lösenordsbegränsning.

— På det här sättet, ja. De övriga kommer helt säkert att hålla koll på hur det går, men jag tror inte att de kommer att följa efter direkt. Netflix är marknadsledaren globalt, så det här blir ju så klart ett slags testfall, säger han.

På den svenska strömningstjänsten Viaplay är ingen kontodelning utanför hushållet tillåten.

"Däremot är det tillåtet att titta på innehåll på två olika enheter samtidigt, exempelvis två olika serier samtidigt. Vi följer utvecklingen på marknaden noggrant, och ser över om vi anser att det finns behov att ytterligare stärka våra åtgärder för att begränsa kontodelning", skriver Susanne Nylén, nordisk presschef, i ett mejl till TT.

TT har sökt Netflix svenska representant för en kommentar.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

1 timme sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvists ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan...Se bilderna här på Nyheter24.