Kristin Davis i Göteborg på torsdagen.
Kristin Davis i Göteborg på torsdagen. - Foto: Adam Ihse/TT

Sex and the city-stjärnan om åldershånen: "Kan göra ont"

Att åldras framför kameran är inte alltid lätt. Det vet Hollywoodstjärnan Kristin Davis som har mötts av en våg av elaka kommentarer i samband med tv-serien "And just like that". När det är ditt ansikte som diskuteras kan det verkligen göra ont, säger hon till TT.


Fakta: Kristin Davis

Född: 1965, Boulder, USA.

Bor: Los Angeles.

Yrke: Skådespelare.

Roller i urval: "Melrose Place" (tv-serie, 1995–1996), "Sex and the city" (tv-serie, 1998–2004), "Sex and the city" (film, 2008), "Sex and the city 2 (film, 2010), "And just like that" (tv-serie 2021–).

Övrigt: Goodwill-ambassadör för UNHCR och arbetar sedan 2009 med Sheldrick Wildlife Trust för att öka medvetenheten om illegal tjuvjakt på elefanter och för att skydda föräldralösa elefantungar i Kenya. För detta har hon tilldelats hederspriset “The perfect world foundation award”.

I 25 år har man kunnat se Kristin Davis som Charlotte York i tv-serien "Sex and the city". Om detta får hon däremot inte prata – alls.

Inte ett enda ord. Inte heller om uppföljaren "And just like that".

— Det är hemskt och så svårt, säger hon med ett skratt. Jag vill verkligen prata om det.

Varför? Det ska vi återkomma till.

Men först: Kristin Davis är i Göteborg på blixtvisit för att under torsdagskvällen ta emot "The perfect world foundation award". Ett hederspris som delas ut till en person som bidragit till att bevara planetens vilda djur och natur.

Utöver skådespelarkarriären har 58-åringen nämligen ett stort engagemang för sociala frågor. I det här fallet handlar priset om hennes arbete med utrotningshotade elefanter som – med undantag för de två barnen – är hennes stora kärlek i livet.

— Det är alltid lite pinsamt att ta emot ett pris måste jag säga. Men jag är glad för att det handlar om mitt arbete för elefanter som jag älskar så mycket, säger Kristin Davis.

— Djur och miljö är såklart så viktig för oss alla och det kan vara svårt att prata om på ett sätt som inte blir avskräckande. Men vi måste alla anstränga oss och göra något, fortsätter hon.

Hederspriset “The perfect world foundation award” delas årligen ut av den svenska djur- och naturorganisationen The perfect world foundation till en person som bidragit till att bevara planetens vilda djur och natur.

"Måste till förändring"

Kristin Davis är också aktuell med "And just like that", vars andra säsong släpptes under sommaren. Anledningen till att hon inte får prata om detta är den omfattande strejk som pågår i Hollywood, där skådespelare och manusförfattare kräver att ersättningarna anpassas efter det nya strömningslandskapet.

Även om Kristin Davis uppger att hon blev "chockad" av beskedet att de inte ens fick skriva om serien i sociala medier står hon bakom den av fackförbundet Sag-Aftra organiserade strejken.

Hon är samtidigt noga med att påpeka att hon själv tillhör de lyckligt lottade, men berättar om vänner som inte ens tjänar tillräckligt för att kvalificera sig för hälsoförsäkringar.

— Det måste till förändring. Trenden har gått mot att jaga vinster som går till bolagen men som aldrig når ner till dem som bara behöver kunna tjäna ihop en grundläggande lön, säger Kristin Davis.

Hertiginnan av York, Sarah Ferguson, delade ut hederspriset till Kristin Davis på torsdagskvällen.

"Kan göra riktigt ont"

Vad Davis däremot gärna pratar om är den skönhetshets och de hån som drabbat henne och skådespelarkollegorna Sarah Jessica Parker och Cynthia Nixon i samband med "And just like that".

— Som skådespelare kommer du alltid att granskas och vi pratade om det på förhand för vår gamla serie visas fortfarande på tv. Då var vi 30-nånting, nu är vi 50-nånting så det blir en självklar jämförelse. Men jag väntade mig inte så mycket kritik mot oss tre, säger Davis.

I flera intervjuer med internationella medier har Kristin Davis den senaste tiden varit öppen med den flod av elaka kommentarer som hon mottagit på sociala medier. Bland annat om hennes läppar efter det att hon genomgått skönhetsingrepp med hjälp av fillers.

— På sociala medier har alla åsikter och det är jättebra. Men det har också gjort det värre. Det som jag sade tidigare ville jag säga för att berätta att jag är en människa och jag hör faktiskt vad ni säger. Kritiken kan göra riktigt ont, säger hon.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!