Parisa Liljestrand invigde Bokmässan i Göteborg.
Parisa Liljestrand invigde Bokmässan i Göteborg. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Liljestrand: Ska bli ett läsande land på nytt

Efter otaliga krislarm kom nyligen en rapport som visar att barns läsning ökar. Nu vill kulturminister Parisa Liljestrand (M) se att hela samhället sluter upp för att fortsätta trenden. Att se till att vi blir ett läsande land på nytt är en av regeringens viktigaste uppgifter, säger hon till TT.


Fakta: Bokmässan

När: 28/9–1/10

Var: Göteborg

Årets teman:

1. Judisk kultur – från Bibeln till idag, i samarbete med institutionen Judisk kultur i Stockholm. Bland de medverkande författarna finns Joshua Cohen, USA, Judy Batalion, Kanada, Dani Shapiro, USA, Hila Blum, Israel, samt arkitekten Daniel Liebeskind som bland annat ritat Judiska museet i Berlin, och den franske filosofen Bernard-Henri Lévy, BHL, som ofta utgår från sin judiska identitet i sina omvärldsanalyser.

Även Eva Illouz, professor i sociologi i Jerusalem och författare till böcker som "Därför gör kärlek ont" och "Varför tar kärleken slut" kommer.

2. Ljud. Ljudböcker och poddar ägnas många seminarier, där boklyssnandet också problematiseras.

3. Staden. Med seminarier som "Litteraturstaden Lviv" som handlar om att arbeta läsfrämjande i krigstid.

Fler gästande författare, ett axplock: Jeferson Tenório, Brasilien, Jonas Hassen Khemiri, Stina Jackson, Agneta Pleijel, Dorte Nors, Danmark. Vigdis Hjort, Jon Fosse och Ingvild Rishøi från Norge, Pilar Guintana från Colombia. Abdellah Taïa, Frankrike/Marocko.

Parisa Liljestrand var på torsdagen på plats för att inviga Bokmässan i Göteborg, vars teman det här året behandlar judisk kultur, ljud och staden. Hon pratade då om litteraturens och läsningens viktiga roll i samhället. Ytterst, hävdade kulturministern, handlar det om en demokratifråga.

— Vi behöver bildning för att förstå varandra och det är också därför jag är oroad över splittringen vi ser när det kommer till barn och ungas läsning. Vissa grupper läser mer och det är oerhört glädjande, men andra läser mindre och det är jag bekymrad över, säger hon.

Kulturen fick stå tillbaka i den senaste budgeten. Men ett av de områden som regeringen ändå valt att satsa på är läsning.

Hela samhällets ansvar

Och i en ny rapport från Statens medieråd konstateras att en negativ trend har brutits: unga läser nu mer än tidigare. Exakt vad som ligger bakom trendbrottet är än så länge inte fastställt och fortfarande rör det sig om låga nivåer. Ändå finns skäl att vara hoppfull, menar kulturministern.

— Det måste vi vara men jag tror att vi samtidigt ska vara realister och inse att det här är inget som kommer av sig själv. Det är ett ansvar vi måste bära som samhälle för att se till att nästa generation blir läsare, säger Liljestrand.

TT: Har politiken gjort tillräckligt för att stärka litteraturen och läsningen?

— Det resultat vi har idag visar att ingen har gjort tillräckligt. Men det är så oerhört viktigt att alla – civilsamhället, föräldrar, förlagen, biblioteken – sluter upp och hjälps åt i den här frågan, säger Parisa Liljestrand.

Polisbevakning utanför Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg som inleds under torsdagen.

Det läser kulturministern

Programmet för årets Bokmässa – som ökat säkerheten till följd av förhöjd terrorhotnivå i Sverige – är späckat. En av de första punkterna var ett panelsamtal med Parisa Liljestrand som fick prata om vilka böcker en kulturminister läser. Hon valde då att lyfta fram Anita Goldmans "Den sista kvinnan från ur" från 1988.

— Den läste jag nyligen och blev väldigt förtjust i. Sen har jag läst Diamant Salihus nya bok "När ingen lyssnar". Jag läser många böcker på samma gång och det blir mycket olika genrer också.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
Senaste nytt

Allt om Nicci Hernestig: Ex-pojkvänner, familj och barn

Då sänds "Barbie" på HBO Max

"Barbie" blev en dundersuccé på bio. Nu flyttar filmen in till HBO Max, där den får premiär redan den 15 december.

Tittarna rasar mot TV4:s förändring i populära programmet: "Gräver sin egen grav"

1 timme sedan
TV4 har inte bara skrotat flera av sina mest älskade tv-program. Nu ryker även deras omtyckta programledare i en rasande fart. Något som tittarna nu reagerar starkt på. "De gräver sin egen grav" och "Förstår inte vad TV4 håller på med" är några reaktioner från tittarna.

Det hittade plastikkirurgen inuti Paows kropp under operationen: "En chock"

2 timmar sedan
Paulina "Paow" Danielsson har nyligen lagt sig under kniven på nytt. Hon och Cristian Brennhovd tog en sväng till Turkiet där Paow bland annat bytte ut lite saker i kroppen.

Då kan Kalle Anka försvinna från SVT på julafton

2 timmar sedan
Kalle Anka och hans vänner önskar alla svenska tv-tittare en god jul varje år med start klockan 15.00. Men det kan snart vara slut på den klassiska traditionen.

Fredrik Lindström turnerar med dialektshow

2 timmar sedan
Komikern, "På spåret"-domaren och språkexperten Fredrik Lindström åker på turné nästa år med en föreställning om svenska dialekter.