Kate Winslet i 'The regime', som skildrar en diktatur. Pressbild.
Kate Winslet i 'The regime', som skildrar en diktatur. Pressbild. - Foto: HBO Max

Tv-våren 2024 – 25 serier att hålla koll på

Kate Winslet i spetsen för en diktatur, Jodie Foster som polis och en ny version av 80-talsklassikern "Shogun" är några av höjdpunkterna i tv och hos strömningstjänsterna i vår. Här är 25 tv-serier att hålla koll på framöver.


JANUARI

"The curse" (5/1, SkyShowtime).

Tv-året börjar med en mycket uppmärksammad och skruvad komediserie där Emma Stone och Nathan Fielder spelar två entreprenörer som vill bygga hållbara bostäder i ett utsatt område.

"Echo" (10/1, Disney+).

Nya Marvelserien handlar om krigaren Maya Lopez (Alaqua Cox), som är döv och kommer från den amerikanska ursprungsbefolkningen. Miniserien fokuserar på relationen till hennes kriminella styvfar och mentor Kingpin (Vincent D'Onofrio).

Jodie Foster i "True detective: Night country" på HBO Max. Pressbild.

"True detective: Night country" (15/1, HBO Max).

Åtta vetenskapsmän försvinner plötsligt utan spår mitt i vintern i en liten stad i Alaska. Polisen Liz (Jodie Foster) utreder fallet och eftersom det är så långt norrut går solen aldrig upp – Night country.

"The artful dodger" (17/1, Disney+).

Den streetsmarta romanfiguren Filuren från Charles Dickens "Oliver Twist" får här en egen serie som utspelas i 1850-talets Australien där han både är läkare och ficktjuv. Thomas Brode-Sangster gör huvudrollen.

"Dr Death – Paolo Maccchiarini" (18/1, TV4).

Gustaf Hammarsten har en av de större rollerna när den amerikanska dramaserien "Dr Death" i andra säsongen tar sig an Paolo Macchiarini-skandalen, som till stor del utspelades i Sverige.

"Griselda" (25/1, Netflix).

Sofia Vergara ("Modern family") spelar Griselda, ledare för en knarkkartell i 1970-talets Miami och känd för sin osedvanliga hänsynslöshet. Eric Newman, som låg bakom "Narcos", är huvudförfattare.

Austin Butler i "Masters of the air". Pressbild.

"Masters of the air" (26/1, AppleTv+).

Efter "Band of brothers" och "Pacific" kommer den tredje stora serien om andra världskriget som Steven Spielberg är inblandad i. Men bara som producent. Austin Butler ("Elvis") spelar huvudrollen som flygaräss.

"Painkiller" (26/1, SVT).

Guldbaggebelönade regissören Gabriela Pichler återvänder till bekanta miljöer för sin första tv-serie; utsliten arbetarklass i samhällets utkanter i Skåne. Dodona Imeri och Snezana Spasenoska gör huvudrollerna.

FEBRUARI

"Mr and mrs Smith" (2/2, Prime Video).

Den kritikersågade filmen med Brad Pitt och Angelina Jolie görs i tv-version med Donald Glover ("Atlanta") och Maya Erskine i huvudrollerna. De är hemliga agenter som låtsas vara gifta för att kunna agera under täckmantel.

"Vigil – hotet från ovan" (3/2, SVT).

I den första säsongen utredde kommissarie Amy Silva (Suranne Jones) ett dödsfall på en ubåt. När thrillerserien återkommer upptäcker hon en konspiration som verkar leda till maktens korridor efter en dödsolycka inom flygvapnet

"Curb your enthusiasm" (5/2, HBO Max).

Det här blir den tolfte säsongen på 24 år. Men sedan är det slut. Misantropen Larry David lägger sin rollfigur på hyllan efter den här omgången.

"One day" (8/2, Netflix).

Tv-version av David Nicholls roman om Dexters och Emmas komplicerade relation genom årtiondena. Boken blev en bästsäljare och gjordes även som film för drygt tio år sedan. Ambika Mod och Leo Woodall gör huvudrollerna i tv-serien.

"Constellation" (21/2, AppleTv+).

Noomi Rapace spelar huvudrollen i den här thrillerserien om en astronaut som när hon återvänder till jorden tycker att saker verkar ha förändrats runt omkring henne medan hon var uppe i rymden.

"Shogun" (27/2, Disney+).

Medan 80-talsklassikern fokuserade på Richard Chamberlains rollfigur Blackthorne är den här nya version mer inriktad på den japanska vinkeln av historien och de maktstrider som skakade landet på 1600-talet.

MARS

"The regime" (4/3, HBO Max).

Kate Winslet spelar härskare i en fiktiv diktatur i Centraleuropa i den här dramaserien som ska följa intrigerna i landet under ett år. Ett intressant tema som lär bli omdiskuterat under presidentvalsåret 2024. Seriens skapare Will Tracy har även skrivit manus till "Succession".

Saul Nanni spelar Rocco i "Supersex". Pressbild.

"Supersex" (6/3, Netflix).

För några årtionden sedan var Rocco Siffredi en av världens mest kontroversiella personer. Den här omstridda italienska dramaserien berättar "hur en enkel kille från Ortona blev världens mest kända porrstjärna", som Netflix uttrycker det.

"Manhunt" (15/3, AppleTv+).

Det tog polisen tolv dagar att gripa John Wilkes Booth efter mordet på Abraham Lincoln 1865. Tobias Menzies (prins Philip i "The crown") spelar polisen som ledde jakten på presidentmördaren.

"Young royals" (mars, Netflix).

Edvin Ryding och Omar Rudberg har blivit internationella stjärnor efter två säsonger som prins Wilhelm och Simon i den populära dramaserien. I mars kommer den tredje och sista säsongen.

Ella Purnell (Lucy) konfronteras med en dystopisk värld i “Fallout”. Pressbild.

APRIL

"Fallout" (16/4, Prime Video).

Liksom fjolårets succé "The last of us" är science fiction-serien "Fallout" baserad på ett populärt dataspel. I en dystopisk framtid måste Lucy (Ella Purnell) navigera igenom en värld full av läskiga figurer sedan ett kärnvapenkrig närmast ödelagt jorden.

MAJ

"Bridgerton" (16/5, Netflix).

Den tredje säsongen av kostymdramat fokuserar på Penelope Featherington (Nicola Coughlan) och hennes struliga kärleksrelation med Colin Bridgerton (Luke Newton). Fyra avsnitt släpps nu och fyra till den 13 juni.

UNDER VÅREN

Agnes Lindström Bolmgren och Kjell Bergqvist är tillbaka i "Bäckström". Pressbild.

"Bäckström" (TV4 Play).

Leif GW Perssons romanfigur Bäckström (Kjell Bergqvist) är tillbaka för att lösa nya brott. I den tredje säsongen är handlingen hämtad från romanen "Linda – som i Lindamordet". Agnes Lindström Bolmgren, Helena Bergström, Filip Berg är med i rollistan.

"Veronika" (SkyShowtime).

Thrillerserie med paranormala inslag som SkyShowtime köpt från krisande strömningskonkurrenten Viaplay. Alexandra Rapaport spelar huvudrollen som hårt arbetande polis, tvåbarnsmor och – i hemlighet tablettmissbrukare.

“This is not Sweden” (SVT).

Svenskspansk komediserie med Liv Mjönes och Ia Langhammar vars rollfigurer blir förebilder för ett spanskt par som vill leva mer jämställt och med mer fokus på barnens väl och ve, som vi svenskar.

"Happy jävla Pride" (TV4 Play).

Lantisen Dilan (Oscar Wallgren) får uppleva sin första Pridevecka i Stockholm med sin kusin Ari (Carlos Romero Cruz) och Aris bästa vän Nina (Sofia Kappel). Det blir ett minne för livet.

"The woman in the wall" (SkyShowtime).

Ruth Wilson ("The affair") spelar en kvinna som en morgon upptäcker ett lik i sitt hus. Eftersom hon är sömngångare går det inte att utesluta att det är hon som i själva verket är mördaren.

TT
/
HBO
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!