Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) anser att Israel inte bör bjudas in till Eurovision. Arkivbild.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) anser att Israel inte bör bjudas in till Eurovision. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Dadgostar: Porta Israel från Eurovision

Vänsterpartiet kräver att Israel portas från att delta i Eurovision song contest i Malmö i maj. Anledningen är det krig som pågår i Gaza, där Israel nu anklagas för folkmord i den Internationella domstolen i Haag.


— Tiotusentals människor har blivit dödade. Det är inte rätt signal att skicka att Sverige ger plats på scen till en sådan stat. Israel bedriver ett aggressivt krig mot barn och deras föräldrar och det finns mycket som tyder på att de begår krigsbrott just nu, säger vänsterledaren Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

På frågan om rimligheten i att en politiker lägger sig i en tv-produktion svarar partiledaren:

— Jag älskar Eurovisionen. Det är en plats för fest och gemenskap men jag tror att många delar uppfattningen att en stat som dödat så många barn inte kan ges den här platsen.

SVT hänvisar frågan om Israels medverkan i Eurovision till EBU, Europeiska radio- och tv-unionen:

"SVT kommer inte att kommentera detta eftersom det är EBU som bestämmer vilka medlemmar som deltar i tävlingen och SVT kommer att följa EBU:s beslut", säger SVT:s Madeleine Sinding-Larsen i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

TT
/
/
/
/
/
SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!