Regissören och manusförfattaren Katell Quillévéré är aktuell med filmen 'Tid att älska'. Arkivbild.
Regissören och manusförfattaren Katell Quillévéré är aktuell med filmen 'Tid att älska'. Arkivbild. - Foto: Vianney Le Caer/AP

Släkthemlighet inspirerade till efterkrigsfilm

Med den franska filmen "Tid att älska" vill regissören och manusförfattaren Katell Quillévéré skildra kvinnors utsatta situation under efterkrigstiden. Inspirationskällan kommer från en gammal släkthemlighet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Katell Quillévéré

Född: 1980

Yrke: Manusförfattare och regissör

Bor: Paris

Tidigare filmer: "Suzanne", "Så länge hjärtat kan slå"

Aktuell med: "Tid att älska", som har biopremiär den 9 augusti

Under andra världskriget inledde Katell Quillévérés mormor en tabubelagd relation med en tysk soldat – och blev med barn. Liksom många andra franska kvinnor i en liknande situation blev hon utstött vid krigets slut.

Familjehemligheten tände en gnista inom Quillévéré, och blev startskottet för arbetet med "Tid att älska".

— Men sedan är allt fiktion, säger Katell Quillévéré när TT möter henne.

Gedigen research

Filmen handlar om Madeleine, som flyr förföljelsen tillsammans med sin son och tar anställning på en badort. Hon förälskar sig i den belevade gästen Francois, som även han visar sig bära på en hemlighet. "Tid att älska" tar upp tabun, komplicerade familjeband men även homosexualitet och polyamorösa relationer.

— Jag ville visa hur dessa kvinnor behandlades efter kriget, säger Katell Quillévéré, och fortsätter:

— Det har gjorts väldigt få filmer om ämnet. De enda jag kommer på är den italienska ”Malena” och ”Hiroshima – min älskade”. Det har skrivits några böcker, det finns podcasts som tar upp ämnet, men det är få filmer, säger hon.

Quillévéré gjorde gedigen research inför manusarbetet, och säger att det kändes som en plikt att behandla de här människorna från en svunnen tid på rätt sätt.

— Det var annorlunda lagar. Hur behandlades kvinnorna? Hur behandlades barnen? Det var fascinerande att kolla arkiven, inte bara här i Frankrike utan också i USA och England.

Nya projektet: Greenpeace

Filmen utspelas under många år, vilket gjorde att den blev dyr. Det var flera tidsepoker som skulle skildras.

— Det var en utmaning, men det gällde också att skildra dessa perioder på ett sätt som höll upp en spegel mot vår nutid, säger hon.

Katell Quillévéré betecknar sin film som ”mellanbudget”, vilket gjorde det tuffare att finansiera den. Producenter vill hellre bekosta antingen mycket dyra eller mycket billiga filmer, menar hon. Nästa projekt beräknas dock ha ännu större budget: En en skildring av hur organisationen Greenpeace startade.

— Jag letar finansiering både i USA och i Kanada. Det ska bli en engelskspråkig film, säger Quillévéré.

"Tid att älska" har biopremiär den 9 augusti.

TT
/
/
/
/
/
USA
stats