Fredag 1 Jul
Stockholm

Kartellen "går loss" med ny singel

I dag släpper Kartellen nya singeln "Gå Loss". Men skivbolagen vill inte förknippas med gruppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För ett år sedan startades hiphop-gruppen Kartellen av två män med smeknamnen Baby-Face och Kinesen. Båda två avtjänar varsitt livstidsstraff för medhjälp till mord i Finland. Nu släpps deras första singel som gästas av flera personer från Sveriges hiphopelit.

Skriver texterna på kåken

Kinesen och Babyface skriver texterna inifrån fängelset och tar hjälp av sina vänner på utsidan för att förmedla Kartellens budskap: verklighetsbaserad hiphop från gatan som representerar alla miljonprogram.

I dag släpps deras nya singel "Gå Loss", från albumet PrOGramrebeller, producerad av ISHI feat. Lazee, Adam Tensta, J-SON, Glaciuz, E-Boi & Mofo The Maverick.

Skivbolagen måste tänka på sitt "rykte"

Nyheter24 når en person med god insyn i gruppen. Han målar upp en bild av polisförföljelse, skivbolag som måste tänka på "sitt rykte" och svårigheterna som Kartellen stöter på.

–Kartellen har haft en miljon lyssningar på sin myspacesida. Att gruppen har fans råder det ingen tvekan om. Skivbolagen vet om det. Löften utlovades från skivbolagen men på grund av rädsla vill de inte röra i gruppen. Jag menar är det bara Måns Zelmerlöv som ska spelas på radion?

Han berättar att han kom i kontakt med Kartellen efter att ha läst om dem på nätet. Genast förstod han att detta var något som saknades i hiphopSverige.

–Första mötet med Kartellen hade jag i vintras i en studio i Sundbyberg. Efter att ha lyssnat på låtarna var jag helt säker på att detta kommer att kunna fungera.

"Kartellen sysslar med musik, inte rån"

–Sedan när vi åkte därifrån kom det plötsligt tre civila polisbilar som tvingade av oss från vägen mitt på Solnabron. "Är det du som är finansiären", frågade en av de civilklädda poliserna. Vad fan är detta, tänkte jag.

Några månader senare är han van.

–Nu kan jag inte räkna hur många gånger polisen har förföljt mig efter att jag träffat Kartellen. Senast i förrgår följde de efter mig. Självklart är det lite obehagligt.

–Herregud. Kartellen sysslar med musik, inte rån.

Men frågan är om Sverige är intresserade eller redo för musiken som är klart influerad av den amerikanska gettoromantiseringen. Inget skivbolag har nappat. Som förklaring säger alla stora bolag att de har sitt "rykte" att tänka på och tycker att gruppen utgör en "säkerhetsrisk". Och enligt polisen "måste de sluta sprida sin musik."

I sann gangsterrapanda uppträder Kartellen den 27 juni på Café Opera. Där bjuds det på champagne, lättklädda mooremodeller och självklart deras senaste singel: "Gå Loss".

Kommer du höra denna låt på svensk radio?


Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.