Musikbranschen om Michael Jackson

Den svenska musikeliten om en legend som gått ur tiden. Billy Butt: Journalister fäller krokodiltårar.


Billy Butt - skivbolagsmogul.

Michael Jackson hyllas av samma medier som under så många år har hånat honom.

– I dag fäller journalister torra krokodiltårar i teverutorna och på tidningssidorna världen över.

– Nu beskrivs Michael Jackson som en hjälte av samma skitstövlar som spred illasinnade rykten om honom. Precis som de sålde lösnummer och fick tevetittare på bekostnaden av hans liv, säljer de nu lösnummer och får tevetittare på bekostnaden av hans död.

– Det råder inget som helst tvivel om att Michael Jackson blev världens största popstjärna, men samtidigt blev han också världens största medieoffer. Hans död är inte bara en sorg för popvärlden utan det är i högsta grad en mörk dag för världens tabloidjournalistik.

Stefan Thungren, musikskribent på Svenska Dagbladet.

– Sommaren 1983 var jag tillsammans med mina föräldrar uppe och hälsade på släktingar i Kalix, och jag tror det var i Haparanda av alla ställen som jag lade en då ansenlig summa veckopengar på Thriller.

– Jag kom hem, satte på skivan, lade mig på mitt tigerrandiga sängöverkast, vek upp albumfodralet och fick se honom ligga och kela med en tigerunge.

– Jag minns att jag fastnade onormalt länge med blicken på de de starkt markerade benen i Michaels ena underarm, samtidigt som jag insåg att det här var den bästa skiva jag någonsin hört. Bättre än Abba till och med. Det var ett sådant där religiöst popögonblick som man liksom aldrig glömmer.

– Benen i hans underarmar, den lilla tigern vid hans sida och Billie Jean på högsta volym, det var mitt första magiska möte med Michael Jackson och det är så jag lär minnas honom.

Sebastian Suarez Golborne skriver för DN På Stan.

– Ingen kommer någonsin att kunna bli lika stor som Michael Jackson var, i dag är poplandskapet allt för utplattat och oöverblickbart för det. Skivförsäljning, popvideos och själva idén om en ouppnåelig popstjärna nådde alla zenit med Michael Jackson.

– Jackson sägs ha legat i hårdträning inför sina comebackkonserter i London i sommar när han dog. Egentligen vill jag tänka på när jag och några vänner lyssnade på hela Off the wall-skivan under en bilresa ner till Öland för en vecka sedan - den låter exakt lika bra idag som den alltid gjort.

– Men jag kan inte sluta tänka på filmen The Wrestler, där fribrottaren The Ram satsar allt på en sista bodyslam trots att hälsan inte räcker till.

Kornél Kovács spelar musik i P3 Dans och är klubbarrangör.

– Michael Jackson var min första och största idol. Han var ett artistiskt geni och under hela sitt liv omåttligt intressant som kulturellt, ekonomiskt och socialt fenomen.

– Han var världens största, mest bisarra, mest gränsöverskridande och banbrytande, mest kommersiella popstjärna. Han var världens mest kända människa under vår livstid.

– Jag sörjer för hans barn, som jag tror han var en god far åt, och för min egen skull, för att jag aldrig kommer kunna uppfylla min stora barndomsdröm, att få träffa Michael Jackson.

– I dag lyssnar jag på Jackson 5:s tidiga solosinglar, Off The Wall-, Thriller- och Bad-albumen, samt den hjärtskärande vackra Stranger In Moscow från HIStory-albumet.

Martin Lindell och är informatör hos Dataspelsbranschen

– Michael Jackson var ett stort spelfan och insåg tidigt potentialen i dataspel.

– Han var en pionjär då han förenade två populärkulturer med spelet det banbrytande tevespelet Moonwalker till Sega Mega Drive, vilket var början på ett för den tiden unikt samarbete.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!