Söndag 14 Aug
Stockholm

Eminem stämmer Universal på miljoner

Eminem vill ha mer pengar för nedladdade låtar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den kallas den största rättegången för artisters legala rättigheter för digital musik. Och tillsammans med Pirate Bay-rättegången i Stockholm, där Universal också är inblandade, ger fallet en intressant inblick i den andra sidan av nedladdning.

Samtidigt som skivbolagen går i enad front mot den illegala nedladdningen ifrågasätts bolagens förehavanden vid den legala nedladdningen. Hur mycket royalties (ersättning) har en artist rätt till vid nedladdning av musikerns låtar från exempelvis Itunes music store?

10 miljoner kronor

Eminems produktionsbolag, FBT Productions, stämmer Universal på närmare tio miljoner kronor. Eminems advokater anser att bolaget inte har betalat ut tillräckligt med royalties för nedladdningen av hans låtar. Rättegången är den första i sitt slag och handlar egentligen om själva definitionen av digitala royalties.

Varje gång en låt eller ringsignal köps på nätet får artisten en ersättning. Men ersättningen för nedladdningen på nätet är något som inte är tydligt inskrivet i miljontals kontrakt världen över, skriver The Guardian.

Licens- eller distributionsrättigheter

I den här specifika rättegången argumenterar Eminems advokater för att artistens digitala låtar ska falla under samma ersättningsrättigheter som vid försäljningen av cd- och vinylskivor. Något som Universal inte håller med om. Enligt skivbolagsjätten faller de digitala låtarna under distributionsrättigheterna, vilket ger artisten en lägre ersättningsnivå per nedladdad låt än vid de fysiska köpen.

Eminem stämde musikjätten redan för två år sedan. Rättegången inleds på tisdag.

I år släpper Eminem sitt första album på fem år.

Eminem med sin grupp D12:

Förlora dig i musiken:

Eminem dricker åbro i Stockholm:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.