"Pirate Bay är den stora boven"

Under dagen vittnade stora namn inom underhållningsbranschen.


I dag fortsatte rättegången mot Pirate Bay. Redan har rätten hört Piratbyråns pressansvarige, Tobias Andersson. Under eftermiddagen var det dags för några av underhållningsbranschens toppnamn att vittna.

Per Sundin, vd för Universal Musics, beskrev The Pirate Bay som "den stora boven" och sade att man förlorat stora summor pengar på olaglig fildelning.

– Hur mycket då, procentuellt? Från skala ett till ett eller något annat? frågade Per Althin.

– Det är svårt att säga något så specifikt. Hundra procent har med fildelning att göra och ungefär femtio procent av nedgången beror på The Pirate Bay, svarar Per Sundin som inte har gjort någon utredning utan det är baserat på ”vad han ser och upplever varje dag”, enligt DN.

Förmiddagen ägnades främst åt förhör med John Kennedy, ordförande och vd för Ifpi (musikindustrins branschorganisation).

Peter Althin, Peter Sundes advokat, frågar om Kennedy verkligen påstår att alla de som illegalt laddat ned en skiva skulle ha köpt den om den inte fanns tillgänglig på sajter som The Pirate Bay. Det tror Kennedy.

– Jag är inte så kolossalt intresserad av vad du tror. Jag vill veta vad du grundar din uppfattning på, säger Peter Althin.

Althin konstaterar att undersökingsresultaten som Kennedy baserar sin åsikt på inte är entydiga. Rättens ordförande måste en tredje gång förklara för John Kennedy att man vid det här laget har förstått att Ifpi är av den uppfattningen att branschen skadas av illegal fildelning.

– Advokat Althin vill veta påverkans andelar, påpekar ordföranden, men Althin förblir missnöjd med Kennedys fortsatta svar som i stor utsträckning tycks vila på anteckningar han konsulterar med blicken, rapporterar DN.

På sin twitter skrev Peter Sundholm Kolmisoppi under dagen att "vittnet korsade sina fingrar medan han svor eden".

Även svenska Ifpis ordförande Ludvig Werner vittnade under dagen och stundtals blev stämningen mycket hetsig i rättssalen, då försvarsadvokaterna siktade in sig på hur rimligt det var att säga att den illegala fildelningen är orsak till minskad försäljning av cd-skivorna.

Rättegången återupptogs i måndags och fortgår under hela veckan. Enbart halva tisdagen ägnades åt rättegång, vilket lett till förvirring om onsdagen är sjunde eller åttonde rättegångsdagen. Nyheter24 föreslår en kompromiss och kallar dagen för sju och en halv.

Du kan lyssna på rättegången via Sveriges Radio. I skriftform kan du följa förloppet i rättssalen via vår bloggare Oscar Swartz samt via DN, SvD och Peter Sundes Twitter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!