Hultqvist: Går Nato in i Ukraina öppnar man för tredje världskriget
​Försvarsminister Peter Hultqvist (S) medverkar i onsdagens “30 minuter” i SVT. - Foto: Jessica Gow/TT och Emilio Morenatti/TT

Hultqvist: Går Nato in i Ukraina öppnar man för tredje världskriget

Om militärtrupper från Nato eller länder i väst skulle gå in i Ukraina så skulle man ”öppna upp för tredje världskriget”. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist i SVT:s ”30 minuter”.


Försvarsminister Peter Hultqvist (S) medverkar i onsdagens “30 minuter” i SVT, och utfrågningen inleds med Rysslands invasion av Ukraina. 

Hultqvist betonar då vidden av Putins brutalitet, och vilka konsekvenser det kan få. 

– Går man in med trupp från Nato eller västländer, då öppnar man upp för tredje världskriget och det är det ingen som vill.

Peter Hultqvist i "30 minuter": Ryssland har större planer

Enligt Hultqvist har Kreml större planer än att ta kontroll över Ukraina, och menar att det kan handla om fler länder i forna Sovjet. 

– Jag ser att man från rysk sida har andra planer om man besegrar Ukraina. Nu tror inte jag att det kommer att hända, jag tror att Ukraina kommer stå upp i det här fallet. 

Anders Holmqvist frågar då försvarsministern vad för planer han syftar på att Ryssland har. 

– Att Sovjetunionens fall var ett stort trauma. Det var ett stort problem och är fortfarande ett stort problem för den ryska statsledningen. Jag tror att i förlängningen att den typen av idéer fortfarande lever kvar, svarar Hultqvist.

Peter Hultqvist medverkar i onsdagens "30 minuter". Foto: Johan Nilsson/TT

Peter Hultqvist: Ryssland tänkte att det här skulle vara över snabbare

Hultqvist menar vidare att den typen av idéer kan lede till att Ryssland attackerar även andra, men exakt vilka han syftar till är inte något han vill gå in på. 

– Jag tror att den stridsvilja och den höga moral som finns på den ukrainska sidan innebär ett så stort problem för ryssarna just nu, för de når inte fram på det sätt de hade tänkt sig med sin militära invasion. 

– Ryssarna har betalat ett högt pris så här långt. De tänkte att det här skulle vara över på två till tre dagar. 

Peter Hultqvist om ett svenskt Nato-medlemskap

Anders Holmqvist frågar även Peter Hultqvist om att han så sent som i november sa att Sverige aldrig kommer att ansöka om Nato-medlemskap, så länge som han är försvarsminister. 

– Jag har inte ändrat någon uppfattning. Sen är det så här att aldrig ska man säga aldrig, säger Peter Hultqvist i SVT:s "30 minuter".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.