Sverige har haft fem uppmärksammade skolattacker, varav alla har satt skräck i hela Sverige.
Sverige har haft fem uppmärksammade skolattacker, varav alla har satt skräck i hela Sverige. - Foto: Polisen

Det här är skolattackerna som skakade Sverige

Det har skett fem skolattacker i svensk historia varav tre av dem har inträffat det senaste året. Nyheter24 blickar tillbaka på de fruktansvärda dåden som skakade ett helt land.


Sverige har haft fem uppmärksammade skolattacker, den första var på 60-talet i Kungälv, den andra var i Trollhättan 2015. Nu har tre stycken ägt rum i Skåne på mindre än ett års tid. Den senaste skedde på Malmö latinskola där två kvinnliga lärare miste livet. 

Nyheter24 minns skolattackerna som skakade hela Sverige. ´

Skottdramat i Kungälv

Vid 23.30-tiden den 4 mars 1961 dansade ett stort antal ungdomar i gymnastiksalen på Kungälvs läroverk. Under den sista dansen steg den 17-årige gärningsmannen in, drog upp en pistol och började skjuta vilt omkring sig. 

Sju ungdomar skadades, varav en 18-åring så allvarligt att han senare avled. Polisen i Kungälv jagade gärningsmannen hela natten och morgonen därpå kom gärningsmannen självmant till polisen. Han berättade då att han hade druckit alkohol och sett en ishockeymatch på TV före dådet, och ansåg sig ha påverkats av våld i cowboyfilmer. 

Läs mer här.

Skolattacken i Trollhättan

Klockan var 10.06 den 22 oktober 2015 när 21-årige Anton Lundin Pettersson marscherade in på Kronans grundskola i Trollhättan iklädd svart rock, svarta kängor och en stridshjälm. I handen höll han ett svärd och han hade en kniv som hängde vid hans ena sida. 

Foto: Polisen

Attacken hade planerats bland annat genom kartläggning av skolan och motivet bakom skolattacken var rasistiskt. Anton Lundin Pettersson var övertygad om att den ökade invandringen låg till grund för hans svårigheter att få jobb. 

Under tiden som Anton Lundin Pettersson gick runt inne på skolan så tog elever, som inte attackerades, bilder med honom då de trodde att det var ett Halloweenskämt. 

Foto: Polisen

Det första larmsamtalet ringdes in klockan 10.08 på torsdagsförmiddagen, och 10.16, skjuts Lundin Pettersson till döds av polis. 

Tre personer – en lärare, en elevassistent och en elev – kom aldrig hem igen. 

Trollhättan skolattack. Läs mer här.

Skolattacken i Eslöv

Morgonen den 19 augusti 2021 gick en 15-årig pojke till sin högstadieskola i Eslöv. Väl på plats tog han på sig en skelettmönstrad ansiktsmask, en skyddsväst och en hjälm försedd med en kamera som livesände händelseförloppet. Strax efter skoldagens början attackerade han en lärare med kniv och hotade både lärare och elever på skolan. 

Foto: Polisen

I livefilmen som han själv sände ut via twitch kommenterade han, medan han tittade ner på den skadade läraren som låg på cafégolvet: 

– Fan du blöder inte, vad är det för fel på dig?

Foto: Polisen

I pojkens hemdator fanns ett manifest där han förklarade motivet bakom attacken. Budskapet var starkt antiislamistiskt och han nämnde inspirationskällor som till exempel Brenton Tarrant, som låg bakom moskéskjutningarna i Christchurch. På 15-åringens rum fanns teckningar och budskap från vit makt-miljön, och det stod saker som “remove kebab” på väggen. 

15-åringen som utförde skolattacken dömdes i tingsrätten till två och ett halvt års sluten ungdomsvård. 

Läs mer här.

Skolattacken i Kristianstad

Ett drygt halvår senare upprepades liknande mardrömsscener i Kristanstad. Det var terminsstart på NTI-gymnasiet när en kille beväpnad med kniv i svart ansiktsmask gick till attack i ett klassrum. 

I handen hade han en högtalare och spelade Queens låt “Don’t stop me now”. En elev skadades svårt och en lärare skadades lindrigt. En 16-årig kille greps misstänkt för mordförsök. 

Det stod snart klart att det fanns kopplingar till 15-åringen och dådet i Eslöv. De var kompisar, “blodsbröder”, och hade många gemensamma intressen. 

Foto: Johan Nilsson/TT

15-åringen ska ha berättat om delar av sina planer för sin kompis innan dådet skedde, uppgav han i förhör. I båda fallen fanns det oroväckande varningssignaler innan, exempelvis i form av en orosanmälan till socialtjänsten. 16-åringens föräldrar ska, efter att rektorn på skolan fick reda på att han poserat på bild med en sydstatsflagga och en soft airgun, försökt begränsa pojkarnas möjlighet att ha kontakt. 

Läs mer här.

Skoldådet i Malmö

Klockan 17.12 den 21 mars 2022 larmades polisen om pågående våld på Malmö latinskola. Tio minuter senare hade den misstänkte 18-årige gärningsmannen gripits, och ska ha varit den en av dem som ringde polisen i anslutning till dådet. 

De skadade, två kvinnliga lärare i 50-årsåldern, fördes till sjukhus. Men deras liv gick inte att rädda. 

Två kvinnor i 50-årsåldern avled efter attacken. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett femtiotal personer ska ha befunnit sig i skolan vid tillfället, bland annat ska det ha pågått repetitioner inför en musikal och på en våning hade två klasser med tillresta elever hemspråksundervisning. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Den 16-åriga pojken som är misstänkt för mord på en 15-åring i Alingsås ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelar tingsrätten på torsdagen.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.