Då kan Sverige bli Putins måltavla – attacker pågår redan: "Vill lura oss"
Då kan Sverige bli Putins måltavla – attacker pågår redan: "Vill lura oss" - Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Jonas Ekströmer/TT

Sverige kan bli Putins måltavla – attacker pågår redan

En Natoansökan kan utlösa vrede hos Rysslands president Vladimir Putin och ryska försök att påverka Sveriges Natobeslut har ökat. Faran anses vara särskilt stor under tiden mellan ansökan och fullvärdigt medlemskap.


Relationen mellan Ryssland och Nato har upprepande gånger under de senaste åten beskrivits som "iskall". 

Det handlar bland annat om anklagelser om ryskt spioneri och det har länge stått klart att den ryske presidenten Vladimir Putin inte vill att försvarsalliansen ska utvidgas österut – mot Ryssland, något som Göteborgs-Posten rapporterat om. 

Putin försöker påverka svenskt beslut om Nato

Enligt experter är Sverige och Finland i dag närmare att gå med i Nato än någonsin tidigare, ett resultat av Putins aggressiva invasion av Ukraina. 

Sedan kriget bröt ut har otaliga politiker talat om "en ny tideräkning" och att den säkerhetspolitiska situationen har ändrats till det sämre. 

De ryska försöken att påverka Sverige

Att Ryssland inte uppskattar den pågående Nato-diskussionen i Sverige har visat sig genom olika tecken och hot, något som Nyheter24 tidigare rapporterat om

Den operativa chefen för nya Myndigheter för psykologiskt försvar, Mikael Tofvesson, varnar för att de ryska försöken att påverka Sveriges Nato-beslut har ökat. 

– De vill lura oss om hur vi ska tycka och tänka. Det behöver vi hålla rent för, oavsett vad vi kommer fram till, säger Mikael Tofvesson till GP. 

Han menar att det finns risker med att främmande makt försöker styra vilken uppfattning svenskarna ska få i Nato-frågan, något han understryker inte ligger i Sveriges intresse att folk vilseleder vår uppfattning. 

Kan komma kraftfulla reaktioner från Ryssland 

Det värsta är ännu att vänta enligt flera som GP har talat med. Om Sverige bestämmer sig för att ansöka om Nato-medlemskap kan betydligt mer kraftfulla reaktioner komma från Ryssland. 

– Den ryska maktapparaten har bevisligen inga rimliga gränser, utifrån det vi ser i Ukraina. Så man vet inte vad som kan vara den bortre gränsen för Ryssland, säger Kenneth G Forslund (S), riksdagsledamot från Kungälv och ordförande i utrikesutskottet till tidningen. 

Tiden mellan en ansökan och ett fullvärdigt medlemsskap anses vara särskilt känslig, och ett land kan först bli medlem när alla andra medlemsländer, i dag 30 stycken, sagt ja och ansökan skrivits under och lagts i försvar i Nato-kansliet i Washington. 

Forskare och politiker utesluter därför inte att det skulle kunnas finnas en ökad hotbild mot Sverige under tiden fram till ett fullvärdigt Nato-medlemskap. 

Ökade attacker mot Sverige från Ryssland

Pål Jonson, den moderate riksdagsledamoten och ordförande i försvarsutskottet, tror att en ansökan kan leda till ökade attacker från Ryssland – trots det anser han att Sverige snarast bör gå med. 

– Min bedömning är att i det här försämrade läget är riskerna med att stå utanför Nato väsentligt högre än om vi blev medlemmar, säger han. 

Nato-ansökan retar upp Putin 

Man kan inte utesluta att en ansökan skulle reta upp Putin och leda till fler hot mot Sverige, menar även Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm. Han tror främst att det kan bli nya flygplanskränkningar av svenskt luftrum och försök att sabotera genom cyberattacker.

Regeringen och oppositionen samarbetar för tillfället med den säkerhetspolitiska analysen som ska vara klar i maj. Finlands analys blev klar under torsdagen där man kom till slutsatsen att Sverige och Finland i Nato ökar säkerheten runt Östersjön, rapporterar GP

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!