Tusentals anställda vid olika flygbolag varslar om strejk.
Tusentals anställda vid olika flygbolag varslar om strejk. - Foto: Frank Augstein/TT och Mindaugas Kulbis/TT

Lista: Strejkvåg hotar resorna i sommar – flygbolagen som påverkas

Flygkaoset på råder inte bara på Arlanda, utan är även ett problem på andra platser i Europa. Tusentals anställda vid olika flygbolag varslar om strejk. Så drabbar det dig och din resa.


I snart tre veckor har piloter på SAS varnat om att ge sig ut i strejk om inte ett nytt kollektivavtal mellan flygbolaget och pilotfacket i Sverige, Danmark och Norge tas fram. Här kan du läsa om du har rätt till ersättning om flygresan ställs in vid pilotstrejk

Flygbolagen vars anställda hotar om strejk i sommar

Flygkaoset drabbar inte bara Arlanda. SVT listar flygbolagen vars anställda hotar om strejk i sommar. 

SAS

Vid midnatt natten till onsdag 29 juni väntas omkring 900 SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark lägga ner arbetet i protest. Minst 20 000 passagerare per dag kan drabbas. 

RyanAir

Delar av RyanAirs kabinpersonal har strejkat sedan den 24 juni i Belgien, Spanien, Frankrike, Portugal och Italien. Även anställda i Spanien kan komma att strejka även den 20 juni och 1-2 juli. I Spanien ställdes 54 flyg in förra helgen och över 200 flyg blev försenade på grund av strejken. 

Easyjet

Personal vid flygbolaget Easyjet hotar med strejk i nio dagar under juli. 450 anställda har kallat till strejken och det rör sig om den 1-3, 15-17 och 29-31 juli. De som drabbas är planen som flyger till eller från Barcelona, Palma de Mallorca och Malaga. 

British Airways

Det var på torsdagen som personal vid flygbolaget British Airways på London Heathrow röstade ja till strejk. Detta till följd av att bolaget inte hade tagit tillbaka den tioprocentiga löneminskningen som blev ett faktum under pandemin. De som reser till eller från flygplatsen London Heathrow drabbas, och strejken väntas pågå under juli och augusti. 

Lufthansa

För att möta den stigande inflationen kräver nu fackföreningen som representerar Lufthansa en löneökning för de anställda. Förhandlingarna väntas starta den 30 juni. Den 25 juni gick flygbolaget ut med att 3 100 flygningar ställs in i sommar. Detta bland annat till följd av personalbrist samt att ett flertal anställda blivit smittade av covid.

Källa: SVT 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.