Inom kort planerar 900 SAS-piloter att gå ut i strejk
Inom kort planerar 900 SAS-piloter att gå ut i strejk - Foto: Johan Nilsson/TT

Rådet till resenärer som drabbas av SAS-strejken: "Åk inte till..."

Omkring 900 piloter väntas gå ut i strejk om inte SAS och fackförbundet kommer överens. Tiotusentals resenärer riskerar att drabbas varje dag – och till dem har reseexperten Lottie Knutson en tydlig uppmaning.


I snart tre veckor har piloter på SAS varnat om att ge sig ut i strejk om inte ett nytt kollektivavtal mellan flygbolaget och pilotfacket i Sverige, Danmark och Norge tas fram. 

Den utsatta deadlinen var vid midnatt natten till idag, onsdag 29 juni. Men istället för det väntade strejkbeskedet kom ett annat – protesten skjuts upp i ytterligare 72 timmar. 

Karin Nyman, presschef på SAS, säger till TT att de är hoppfulla om att de ska komma överens. Svensk pilotförening säger att det är värt att fortsätta förhandla och att de måste försöka.

Karin Nyman, SAS. Foto: Henrik Montgomery/TT

SAS-strejk 2022 – vad händer?

Orsaken till pilotstrejken på SAS sägs vara att flygbolaget vägrar återanställa de 560 piloter som man blev tvungen att säga upp under pandemin. 

Istället använder man sig av piloter från SAS Link och SAS Connect – två nystartade dotterbolag vars anställda har betydligt sämre villkor än moderbolagets piloter.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Foto: Tove Eriksson/TT

Vilka flyg drabbas av SAS strejk?

Ska du ut och flyga i närtid och är orolig för att ditt flyg kommer drabbas av den väntade pilotstrejken? På SAS hemsida kan du följa statusen för respektive flight – läs mer här.

Om din flight har en "Trolig att ställas in"-markering kan du boka om resan kostnadsfritt. 

Som resenär har du flera rättigheter ifall ditt flyg skulle ställas in eller försenas. Här kan du läsa mer om vad som gäller för SAS-resenärer om du drabbas av strejken.

Lottie Knutson. Foto: Robin Haldert/TT

Expertens råd till resenärer: Åk inte dit

SAS uppdaterar löpande med information om vilka flyg som drabbats, och väntas drabbas av den planerade strejken. Reseexperten Lottie Knutson uppmanar alla som ska resa med flygbolaget inom den närmaste tiden att ta del av den informationen. 

Till de vars flyg har ställts in har hon ett tydligt råd:

– Om ditt flyg är inställt, åk inte till flygplatsen. Det är ingen idé, det kommer inte att finnas plan redo, säger hon till Aftonbladet.

Knutson rekommenderar de som fortfarande sitter och planerar sin semester att välja mer lättillgängliga resmål i sommar. 

– Det är fortfarande timslånga köer till säkerhetskontrollen och passkontrollen för de som ska utanför EU. Därför skulle jag föreslå att inte låsa sig vid att bara flyga. Titta på lösningar med tåg och färja eller försök att hitta något i Sverige, säger hon till Aftonbladet.

/
sas
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.