Richard Homsof (SD)
Richard Homsof (SD) - Foto: Johan Nilsson/Henrik Montgomery/TT

SD-toppen sprider bilden på skadade offret i Skellefteå

Bilder på den skadade flickan som utsattes för mordförsök i Skellefteå sprids i sociala medier. En av de som delat inlägg innehållande bilden är Richard Jomshof, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.


Omkring 17.30 i torsdags hittades en svårt skadad flicka vid ett skogsparti vid en skola i Morö Backe i Skellefteå. 

Polisen, som inledningsvis var förtegna om offrets identitet, gick i fredags ut med att det rörde sig om en flicka under 15 år. Under onsdagen vårdas hon fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

Här kan du läsa Nyheter24:s summering av mordförsöket i Skellefteå.

Ung pojke misstänks för brottet

En ung pojke misstänks ha orsakat flickan skadorna, och den inledande brottsrubriceringen var försök till mord. Under onsdagen meddelar utredningsledare Andreas Nyberg att han även misstänks för grov våldtäkt mot barn. 

Den misstänkte pojken har, liksom offret, benämnts som under 15 sedan händelsen inträffade i förra veckan. Men till Nyheter24 säger Nyberg att det nu finns uppgifter som talar för att den misstänkte pojken kan vara äldre än så.

– Personnumret säger att han är under 15 år, men vi har uppgifter i utredningen som gör att vi kan misstänka att han fyllt 15 år, säger han till Nyheter24 under onsdagen.

Därför offentliggörs inga uppgifter om skadade flickan

Den unga flickan, vars exakta ålder inte är offentliggjord, har fortfarande inte kunnat höras på grund av sitt skadeläge. 

Enligt utredningsledare Nyberg är man mycket förtegen med uppgifter om henne och hennes skador.

– Flickans tillstånd är sådant att hon ännu inte kan höras och det beror på skadeläget. Närmare besked om hennes skador kan jag inte lämna i nuläget. Det beror dels på att jag vill skydda utredningen, men dels på flickans integritetskänsliga uppgifter, säger han till Nyheter24. 

Richard Jomshof (SD). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Richard Jomshof (SD): "Viktigt att allmänheten får ta del av verkligheten"

Tidigare i veckan började bilder på det skadade offret spridas i sociala medier, vissa censurerade och andra inte. 

En av de som delat inlägg som innehåller en bild på den skadade flickan är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof. I ett mail till Expressen beskriver han bilden som viktig för allmänheten att se:

"Det är viktigt att allmänheten får ta del av hur verkligheten ser ut, även om den är brutal och otäck. Det är viktigt att påminna om vad den förda politiken leder till och att det finns ett politiskt alternativ för den som har fått nog."

Kan vara olagligt att sprida bilder på brottsoffer

Men att sprida bilder på brottsoffer, som därför bedöms vara i en extra utsatt position, kan vara brottsligt enligt lagen om olaga integritetsintrång. 

Att sprida bilder och filmer kan straffas med böter eller fängelse upp till två år.

Nyheter24 har sökt Richard Jomshof för en kommentar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.