Nu blir utlandsresor dyrare.
Nu blir utlandsresor dyrare. - Foto: Henrik Montgomery/Jonas Ekströmer/TT

Prischock på resor – här är de dyraste och billigaste resmålen

Hade du planerat för en utlandsresa på semestern i sommar? Då kan det vara bra att ha koll på vilka populära resmål där det är som dyrast – och som billigast. Detta då inflationen och kronans låga ställning gör det väsentligt dyrare på flera håll i världen!


För många stundar den efterlängtade sommarledigheten – och kanske suktar du efter en utlandssemester? Nu när flygstrejken är över blir det enklare att resa till utlandet ur en aspekt, men kronans ställning och inflationen kan fortfarande sätta käppar i hjulen för semesterresan. 

Riksbanken har nu höjt styrräntan med 50 punkter till 0,75 procent, vilket är den största höjningen på 22 år. Det kan inte minst komma att påverka semesterkassan. 

Nyheter24 har tidigare frågat privatekonomen Arturo Arques vad man ska tänka på för att få ner kostnaderna på semestern. Det kan du läsa mer om här.

Här är de dyraste resmålen att undvika

Nu rapporterar Svenska Dagbladet om vilka resmål som blir dyrast respektive billigast, med svenska kronans ställning och inflationen i åtanke.

Ett land att undvika är USA. Den amerikanska centralbanken har höjt räntan mycket mer än den svenska, så att kronan synnerligen försvagats mot dollarn. På bara ett år har kronan försvagats med 20 procent mot dollarn och dessutom har konsumentpriserna i USA stigit med nästan 9 procent.

Foto: AP Photo/Kathy Willens/TT

Flera europeiska länder kan också bli en dyr historia. Det gäller exempelvis populära resmål såsom Frankrike, Italien, Spanien, Grekland och Portugal. Kronan har nämligen tappat även mot euron, med ungefär 5 procent det senaste året. I euroområdet har priserna på varor också ökat med 8 procent.

Även i Storbritannien kan det komma att svida i plånboken. Inflationen har utvecklats ungefär likadant på senaste, men kronan har fortfarande försvagats mot det brittiska pundet. På ett år har ett pund utvecklats från 12 till 12,5 kronor. 

Men de dåliga nyheterna var inte slut där dessvärre. Tyvärr har det blivit dyrare även i semesterpärlan Kroatien. Den svenska kronan har tappat med ungefär 5 procent mot den kroatiska kunna, samtidigt som konsumentpriserna stigit med 11 procent.

Foto: AP Photo/Darko Bandic/TT

Här är de billigaste resmålen 

Svenska Dagbladet rapporterar vidare att en klassisk semesterfavorit också blivit ett dyrare resmål – Thailand. Mot den thailändska bahten har kronan försvagats med cirka 10 procent under året. 

Men det man kan trösta sig med är att det fortfarande är relativt billigt att vistas på semesterorten, så trots förändringen kanske det inte behöver bli alltför tufft för semesterkassan.

Det enda landet, vars valuta den svenska kronan inte försvagats mot, som Svenska Dagbladet undersökt är Turkiet. Under det gångna året har den svenska kronan däremot stärkts med 70 procent mot den turkiska liran. Dock har prisökningarna i landet skjutit i höjden, med nästan 80 procent på ett år.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.