Nu kritiseras Anders Ygeman av flera partier.
Nu kritiseras Anders Ygeman av flera partier. - Foto: Claudio Bresciani/Fredrik Sandberg/TT

Nu kritiseras Anders Ygeman (S) för sitt uttalande om “utomnordiska” personer

Anders Ygeman uttalade sig under söndagen om att det inte bör finnas mer än 50% "utomnordiska" personer i bostadsområden. Uttalandet väcker nu skarp kritik från partierna som släppt fram Magdalena Andersson som socialdemokratisk statsminister.


Under söndagen rapporterade Dagens Nyheter att Danmark nu börjat kategorisera landets invånare som “västliga” eller “ickevästliga”, beroende på vilket ursprung man har.

Målet är att öka antalet “västliga” personer i områden som klassats som utsatta. Därför behöver nu danskar, som klassats som “ickevästliga” av den danska staten, flytta från sina hem. Flera invånare stämmer nu den danska staten för etnisk diskriminering, på grund av den nya “ghettolagen”.

Men integrationsminister Anders Ygeman (S) inspireras av det danska modellen.

Anders Ygeman (S): "Dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung"

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Anders Ygeman att han anser att kriterierna i klassningen av utsatta områden borde bli tydligare. Nu öppnar han upp för ett kriterium om hur stor andel av invånarna i ett område som har utländsk bakgrund.

– Jag tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung, säger Ygeman till tidningen.

Han menar att andelen med så kallad utomnordisk bakgrund ”kanske ska vara ett av fem kriterier”  när utsatta områden listas. Tidigare har systemet kritiserats för att bygga på polisens godtycke.

Foto: Ali Lorestani/TT

Därför vill Anders Ygeman att polisen och andra engagerade ska ha en diskussion gällande hur kriterierna ser ut. Han menar att de behöver vara transparenta och förutsägbara. 

Ministern vill inte ge ett exakt procenttal, för var gränsen för ett eventuellt kriterium kan gå, men på frågan om han menar 50 procent svarar han följande till Dagens Nyheter:

– Det är väl en siffra att utgå ifrån. Ska vi sen sätta den där siffran på allvar, då behöver vi utreda och fundera. Men om du vill ha en "hunch", så skulle jag sätta det där.

Märta Stenevi (MP) om Anders Ygemans uttalande: "Horribelt"

Nu har Anders Ygemans uttalande skapat en spricka mellan Socialdemokraterna och partierna som släppt fram Magdalena Andersson som socialdemokratisk statsminister. 

Till Dagens Nyheter yttrar sig Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet kritiskt om Ygemans yttrande om den danska modellen.

– Jag tycker att det är oerhört att en socialdemokratisk minister går ut och föreslår att vi ska bedriva politik baserat på etnicitet. Vi behöver ge människor i de här områdena mer stöd av samhället, inte misstänkliggöra alla som bor där, säger Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, som menar att uttalandet är horribelt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Centerpartiets Jonny Cato håller med och tror att det Socialdemokraterna försöker göra är att locka väljare från Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att det är en rätt obehaglig dörr som Anders Ygeman och Socialdemokraterna öppnar. Att börja kategorisera var människor får bo i Sverige beroende på bakgrund och etnicitet, säger han.

Även Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson i Vänsterpartiet, ställer sig kritiskt till Ygemans uttalande. 

– Ygeman håller på med signalpolitik och splittringspolitik, säger han till Dagens Nyheter.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.