Därför trendar hashtaggen #deletefacebook.
Därför trendar hashtaggen #deletefacebook. - Foto: Unsplash

Därför uppmanas kvinnor radera Facebook: "Bullshit"

En 17-årig flicka och hennes mamma i Nebraska står åtalade efter att ha utfört en abort i deras hem. Åtalet möjliggjordes på grund av att Facebook lämnade ut information till polisen, vilket har väckt starka reaktioner på sociala medier.


Sedan Roe vs Wade upphävdes i USA passade flera delstater att begränsa, eller helt ta bort, möjligheterna till en säker abort.

Sedan dess har flertalet rapporter om minderåriga flickor som dött eller skadats till följd av att försöka genomgå en abort på egen hand nått omvärlden.

Massavhopp från mensappar

Efter beslutet har det också noterats massavhopp från mensappar, vilka kvinnor använder för att hålla koll på sin menscykel, med rädsla för att informationen ska användas emot dem.

17-åring åtalad efter information på Facebook

Nu har en 17-årig flicka vid namn Celeste Burgess, och hennes 41-åriga mamma Jessica Burgess i Nebraska, USA, åtalats för flera grova brott efter en medicinsk abort i deras hem.

Nebraska är en av delstaterna där abort som äger rum 20 veckor "efter befruktning" är förbjudna, vilket det var innan Roe vs Wade upphävdes.

Bevis för åtalet kom från Celestes privata Facebook-meddelanden, vilka plattformen lämnat ut till polisen.

I chatten har mamman och dottern diskuterat aborten. Till följd av detta står nu Jessica åtalad på tre punkter för att ha hjälpt Celeste att genomföra aborten.

Celeste står åtalad för att ha gjort sig av med en död människokropp.

Bildkälla: Unsplash

Så säger Facebook om utgivningen av information

En talesperson för Meta, moderbolaget till Facebook, säger till Vice att företaget, innan de gav ut informationen, inte visste att det skulle användas i ett abortmål när det begärdes ut av polisen.

”Inget i de giltiga orderna som vi fick från den lokala polisen i början av juni, innan högsta domstolens beslut, nämnde abort. Orderna gällde anklagelser relaterade till en brottsutredning och domstolshandlingar tyder på att polisen vid den tiden utredde ett fall med ett dödfött barn som brändes och begravdes, inte ett beslut att göra abort,” säger talespersonen till Vice.

Därför trendar #deletefacebook

Sedan åtalen har hashtaggen #deletefacebook gått varmt på bland annat Twitter.

Folk, framför allt kvinnor och människor med livmoder, uppmanas radera sina Facebook-konton eftersom det finns en risk att information kan delas vidare till polisen.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!