Efter fredagens skjutning i Malmö har totalt 45 personer skjutits till döds.
Efter fredagens skjutning i Malmö har totalt 45 personer skjutits till döds. - Foto: Lars Pehrson/Johan Nilsson/TT

Lika många dödsskjutningar i år som under hela 2021

Ytterligare en person har dödats i skjutvapenvåld, detta efter en skottlossning vid köpcentret Emporia i Malmö. Efter fredagens incident har nu 45 personer skjutits till döds i år – samma siffra som under hela förra året.


Efter fredagens dödsskjutning i köpcentret Emporia i Malmö har 45 människor skjutits ihjäl i år vilket är lika många som förra året.

Polisen sammanställer regelbundet statistik över de dödliga skjutningarna i Sverige vilket visar tydligt – att allt fler dör.

Enligt Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, kopplas skjutningarna normalt till konflikter mellan kriminella nätverk. En orsak till att skjutningarna ökat i år beror sannolikt på att vi ha mer allvarliga konflikter sedan tidigare och att de kriminella blivit "bättre", rapporterar SVT. 

Yngre förmågor vill positionera sig

– När man lyckas slå till mot kriminella gäng med starkt våldskapital så finns det studier som visar att det minskar våldet – men inte alltid. Det kan leda till ett maktvakuum där yngre förmågor vill positionera sig och som brukar våld för att göra det, säger Manne Gerell, till nyhetssajten.

Sverige har flest dödskjutningar per capita i Europa. Troligen beror det på en kombination av många olika faktorer, enligt Gerell.

– Det kan bero på politiska beslut som har tagits för flera år sedan, globala förändringar, flyktingströmmar och en politisk oförmåga att hantera situationen när det väl har exploderat, säger han till SVT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.