Gränspolisen påstod att kvinnan fejkade sina symtom.
Gränspolisen påstod att kvinnan fejkade sina symtom. - Foto: Johan Nilsson/Claudio Bresciani/TT

Gränspolisen utreds efter felbehandling av cancersjuk kvinna

En cancersjuk kvinna skulle utvisas men hade påbörjat behandling i Sverige. Två tjänstemän från gränspolisen ska ha föreslagit att behandlingen skulle avslutas i förtid. De ska även ha anklagat den sjuka kvinnan för att fejka sina symtom.


Enligt en distriktssköterska ska hon ha blivit uppringd av två tjänstemän vid Polismyndigheten, gränspolisenheten i region Syd, gällande en cancersjuk kvinna som skulle utvisas, rapporterar Barometern. 

Den sjuka kvinnan bodde sedan tidigare i Kalmar och behandlades med cytostatika på länssjukhuset i Kalmar men flyttades senare till förvaret i Skåne. 

Under samtalet ska de två tjänstemännen ha ifrågasatt att kvinnan fått påbörja en behandling mot sin cancer i Sverige och menade att behandlingen istället borde genomföras i kvinnans hemland.

"De båda uttrycker att det är "för jäkligt" att patienten fått börja cytostatikabehandling", berättar distriktssköterskan i JO-anmälan att tjänstemännen ska ha sagt.

Lämnade önskemål om att avsluta kvinnans behandling

Vid tillfället hade kvinnan fått tre behandlingar mot cytostatika. Gränspolisens tjänstemän ska ha lämnat "önskemål" om att hon inte skulle få fler behandlingar i Sverige och på sådant vis fått kvinnan att ta ett PCR-test inför utvisning.

En månad senare ska en av tjänstemännen ha meddelat kvinnan att allting var förberett för att kvinnan skulle kunna återvända till sitt hemland, enligt distriktssköterskan. Men myndigheterna i det aktuella landet kände inte till kvinnan.

Gränspolisen påstod att kvinnan fejkade sina symtom

Samma dag som distriktssköterskan fick veta att allt var ordnat ska ytterligare ett samtal ägt rum. Samtalet ska sköterskan ha spelat in, och under samtalet ska tjänstemännen ha påstått att kvinnan fejkat sina symtom. I samband med PCR-testet blödde kvinnan ur näsan och det gick därför inte att göra något test.

Samtidigt var det ordnat med läkare och sjuksköterska på flygplanet och skulle hon inte flyga på den aktuella dagen skulle det således innebära att en "väldigt mycket massa skattepengar" försvann från allt arbete, ska en av tjänstemännen också ha sagt, skriver tidningen.

JO har beslutat att inleda en utredning och Polismyndigheten uppmanas också att göra en utredning samt yttra sig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.