10-åriga Luna överfölls av en 15-åring i Skellefteå i början av juli 2022.
10-åriga Luna överfölls av en 15-åring i Skellefteå i början av juli 2022. - Foto: Privat

Luna, 10, överfölls i Skellefteå – familjens insamling efter våldsdådet drog in 2,6 miljoner kronor

10-åriga Luna överfölls av en 15-åring i Skellefteå i början av juli 2022. Till förmån för Luna startade hennes familj en insamling och vill se en "lex Luna" – en möjlighet för skola och socialtjänst att dela information.


Överfallet i Morö Backe i Skellefteå sommaren 2022 fick stor uppmärksamhet. Flickan som överfölls av den 15-årige pojken är Luna, som nu fyllt 10 år. 

Efter rättegången om mordförsöket och den grova våldtäkten har familjen tidigare genom sin faster berättat om brottet samt vreden över att skola och socialtjänst inte ingrep mot den 15-årige pojken förrän allt var för sent.

Den 14 december dömdes 15-åringen för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av Skellefteå tingsrätt. Här kan du läsa mer om händelsen i sin helhet.

Lunas kan inte längre prata

I en tidigare intervju med Aftonbladet har familjen i december 2022 berättat att Luna inte längre kan prata, röra sig eller äta själv efter överfallet hon utsattes för i somras. Hon har fått skador för livet och är fortfarande på sjukhus. 

– Luna mår ändå helt okej. Hon har både bra och dåliga dagar. Så vi tar varje dag som den kommer. Vi längtar alla tills vi kan bo hemma hela familjen tillsammans igen. Det är väldigt slitsamt att vara så uppdelade som vi är nu när Luna bor på sjukhuset, sa Lunas mamma i en tidigare intervju med Nyheter24.

Familjen startade en insamling 2022

Luna kan röra sig lite från axlarna och uppåt men sitter i rullstol men övriga viljemässiga rörelser är svåra. Framtiden är oviss och Lunas mamma berättar att familjens fokus nu ligger på att vara närvarande hos dottern.

Familjen startade en insamling i slutet av 2022, dit pengar skulle gå till allt Luna kommer att tänkas behöva nu och i framtiden. Insamlingen och allt om Lunas nya vardag har Nyheter24 tidigare skrivit om här.

– Pengarna ska bland annat gå till att köpa en handikappanpassad bil så Luna kan åka med i sin rullstol, säger Lunas mamma.

"Blivit av med hela sin livsinkomst"

Insamlingen, som nu avslutats drog in över 2,6 miljoner kronor, nådde hela Sverige och tusentals människor har förutom pengar bidragit med presenter och hälsningar.

– Jag ska försöka göra en pärm till Luna så att hon i framtiden förhoppningsvis kan sitta och bläddra och få ut alla hälsningsmeddelanden, säger Lunas faster i en intervju med SVT och fortsätter:

– På något vis har hon förmodligen blivit av med hela sin livsinkomst.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!