- Foto: Krister Larsson/Jessica Gow/TT

Det här är Ikeas mest stressiga möbler att montera ihop – enligt studie

Ikeas produkter är utformade så att du kan montera själv hemma och ibland går det an hela vägen – men det är inte stressfritt alla gånger. Enligt en brittisk studie har man nu försökt ta reda på vilka möbler som framkallar mest stress vid monteringen.


Har du någon gång handlat på Ikea och köpt med dig ett nytt set av möblemang eller burit hem en ny soffa vet du att monteringen väntar hemma. För vissa kan det bli ett snabbt jobb medan andra kämpar på i flera timmar eller tillbringar en heldag för att följa monteringsanvisningen till färdig produkt.

Du behöver förmodligen ingen studie för att veta att möbelmonteringen kan vara tidskrävande och frustrerande. Men just det har en brittiskt studie från Hotukdeals tagit reda på, med hjälp av 100 monteringssugna personer. I studien har man mätt stressnivåerna hos de personer som monterat ihop tjugo av Ikeas populäraste produkter.

Ikeas tre mest stressande möbler att montera

Baserat på faktorer som hjärtfrekvens under montering och färdigställandegrad kunde man enligt studien se att den mest stressiga Ikea-möbeln att sätta ihop är Pax-garderoben. Den fick 85 stresspoäng av 100 möjliga i studien och resulterade i att hjärtfrekvensen ökade med 13 slag per minut.

Den näst mest stressiga möbeln att konstruera var Brimnes sängstomme med förvaring. Sängramen resulterade i en stresspoäng på 81 poäng av 100 möjliga. 

Det tredje mest frustrerande från Ikea att konstruera var Hemnes dagbädd som hade en stresspoäng på 79. Den minst stressande och snabbaste möbeln att montera enligt studien var Kallax-lagringssystemet med en stresspoäng på bara 9 av 100, följt av Billy-bokhyllan, som hade en stresspoäng på 23.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.