Videos på sociala medier har blivit virala där ungdomar diagnostiserar sig med diagnoser som adhd och autism
Videos på sociala medier har blivit virala där ungdomar diagnostiserar sig med diagnoser som adhd och autism - Foto: Chris Carlson & Skärmavbild TV4

Psykiatrikerns varning efter nya ungdomstrenden: ”Det är oroande”

Flera trender har kommit och gått tack vare sociala medier genom åren. Nu har en ny trend blossat upp som får psykiatriker att sätta ner foten.


Sociala medier är något som på kort tid blivit en stor del av mångas vardag. I dag står plattformarna för mängder av trender och styr i mångt och mycket vilka normer som gäller i samhället. 

Nu har en ny trend blossat upp på den sociala medie-plattformen Tiktok, som får en viss yrkesgrupp att sätta ner foten.

Diagnostiserar via sociala medier

Flera videos har blivit virala där man diagnostiserar sig själv med olika typer neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Bland de mest virala klippen ser man hur personer uttrycker hur det är att leva med Adhd eller autism och vilka utmaningar de möter i vardagen, diagnoser de givit sig själva. 

I TV4:s ”Efter fem” uttalade sig under söndagen en överläkare i psykiatri om den snabbt växande trenden och även om hon är kritisk så tycker hon inte det är speciellt konstigt att företeelsen blossat upp den senaste tiden. 

– Man vill känna igen sig, man vill ha en förklaring när man upplever problem hos sig själv. Det är lättillgängligt och många söker sig dit. När man ser att den psykiska ohälsan verkar öka bland unga blir det fullt begripligt, säger Ullakarin Nyberg. 

Psykiatrikerns varning 

Hon utvecklar även att det är vanligt förekommande att man söker sig till internet när man söker information, vilket i sin tur leder unga människor in på sociala medier där man tror att förklaringar kan finnas. 

– På Tiktok blir det ett koncentrat av förklaringar och förenklingar. Det kan leda till att man definierar sig själv via ett upplevt problem. Då glömmer man kanske att förändring är möjlig och att man har egna resurser. Det är oroande att det kan gå så snabbt. Det här är komplexa frågor. 

Och det finns risker med att ta del av den här typen av inlägg, menar Ullakarin Nyberg. Bland annat så är det en stor risk att man som mottagare ser på sig själv som ett problem och att man hittar en identitet via sina svårigheter och att man i det läget utgår från att man har en sjukdom.

/
Senaste nytt

Frankrike: Ryssland eldade på väggluspanik

Sveriges ambassadör till Navalnyjs begravning

Sveriges ambassadör i Moskva, Karin Olofsdotter, planerar att närvara i kyrkan vid dagens begravning av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Det uppger utrikesdepartementet för TT.

Svenskarna som har chans på toppjobbet i Bryssel

Stefan Löfven eller Magdalena Andersson som rådsordförande i EU? Det är inte omöjligt när EU:s socialdemokrater grubblar över vem som ska få "deras" toppjobb i Bryssel.

Nya EU-miljoner till FN:s Palestinastöd

EU-kommissionen öppnar för mer än en halv miljard kronor i stöd till FN:s Palestinaorgan UNRWA. Pengarna ska skickas redan nästa vecka.

Musk stämmer Open AI – för mycket vinstfokus

Elon Musk stämmer Open AI och dess vd Sam Altman. Open AI – en pionjär inom artificiell intelligens – har agerat i strid med sina stadgar genom att fokusera för mycket på att göra vinster, enligt världens rikaste man.

Polisen rapporterar om stöld / inbrott, Lidingö

"Polisen har gripit en inbrottstjuv på bar gärning vid en villa på Brevik.", skriver polisen på sin hemsida.