Maja Hellman, 18, och Johanna Leshem Jansson, 20, till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda.
Maja Hellman, 18, och Johanna Leshem Jansson, 20, till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. - Foto: Polisen/Fredrik Sandberg/TT/Polisen

Mordet på Tove • Det avgör om Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson kommer sitta på samma anstalt

I förra veckan dömdes Maja Hellman, 18, och Johanna Leshem Jansson, 20, till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Kvinnornas advokater har meddelat att domen kommer överklagas, och innan det är det oklart var de båda kvinnorna ska avtjäna straffet.


På den första rättegångsdagen som inleddes den 27 mars 2023 nekade bägge kvinnorna till mord, men erkände sig skyldiga till gravfridsbrott.

Johanna Leshem Jansson, 20, uppgav då att Toves död varit en olyckshändelse och att strypgreppet hon tagit varit kortvarigt.

Onsdagen den 19 april föll domen och Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman, 18, dömdes i Eksjö tingsrätt för mord och grovt gravfridsbrott efter Toves död.

Johanna Leshem Jansson förflyttades till Hinseberg

Strax efter att domen tillkännagavs meddelade Maja Hellmans och Johanna Leshem Janssons advokater att domen kommer överklagas. Det innebär att kvinnorna kommer sitta kvar i häktet till dess att en ny dom kommer i Göta hovrätt. 

Kvinnorna har befunnit sig i häktet i Jönköping sedan oktober förra året. Johanna Jansson flyttades nyligen till anstalten Hinseberg utanför Örebro.

Enligt Vetlanda-Posten beror flytten på den platsbrist som råder i svensk kriminalvård och att Hinseberg nyligen öppnat ett helt nytt häkte, för både kvinnor och män, med 52 platser.

Så ska advokaten få Johanna Leshem Jansson friad för mordet på Tove.

Maja Hellman och Johanna Leshem Janssons framtid

Var Maja Hellman och Johanna Jansson slutligen kommer att placeras är i dag oklart. Vetlanda-Posten har intervjuat Ulrik Andersson, gruppchef vid placeringssektionen på Kriminalvården, om förloppet från det att man sitter häktad till att man blir dömd och överklagar domen:

– Om domen överklagas till hovrätten så väntar Kriminalvården med att vidta de här utredningarna till dess att det finns en dom. Sedan är det domstolen som bestämmer om personen ska fortsätta vara i häkte eller om personen kan vara ute i samhället i väntan på att fängelsestraffet får verkställas. Döms man till ett långt fängelsestraff blir man som regel häktad.

När den här utredningen är klar får den dömde ett beslut om vilket fängelse den ska börja avtjäna sitt straff på.

– Män och kvinnor sitter i regel inte på samma anstalter. Är man dömd till ett långt fängelsestraff och är kvinna kommer man med all säkerhet att bli placerad antingen på Hinseberg eller på anstalten Ystad, säger Ulrik Andersson.

Så mycket ska Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, betala i skadestånd.

Kommer kvinnorna sitta på samma anstalt?

Från den dagen en person får sin dom berättar Ulrik Andersson till tidningen att det ska "gå så fort som möjligt" att den dömda personen ska flyttas till anstalten.

Processens ska helst ske inom sju dagar om det inte finns särskilda skäl, då kan man sitta upp till 30 dagar.

På frågan huruvida lämpligt det är att två personer som utfört ett brott tillsammans sitter på samma anstalt svarar Ulrik Andersson följande:

– Det är en del i vår riskbedömning som vi tittar på när vi bestämmer vilken anstalt personen ska sitta på. Då tittar man på om man är dömd tillsammans med andra personer och då kanske man kommer fram till att det inte är så lämpligt att sitta i samma fängelse, säger han till tidningen.

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellmans relation till Tove – innan mordet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!